A fejfájás gyakran önálló betegség és nem jelent komoly rendellenességet, máskor viszont jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben.

A fejfájásnak nagyon egyszerű okai is lehetnek: nem ittunk megfelelő mennyiségű vizet, nem szellőztettük ki a szobát, vagy túlságosan megerőltettük a szemünket a számítógép monitorja előtt. Lehetnek azonban más okai is a fájdalmainknak. Íme néhány gyakoribb fejfájástípus!

Migrén

Sokak számára ismerős lehet a többnyire féloldali, lüktető fájdalom, amely jelentkezhet a homlok- és halántéktájékon is. Az erős fény, zaj, szagok tovább fokozzák a fájdalom erősségét. A valóban kínzó fájdalomra képes migrént egyéb tünetek is kísérhetik: hányinger, hányás, szapora szívdobogás. A roham néhány vagy sok órán át is tarthat és akár hetente többször is jelentkezhet, nagyobb arányban a nőknél. A migrénes rohamot kiváltó tényezők a következők lehetnek:

bizonyos ételek, italok, az időjárásváltozás, menstruáció, túl kevés alvás, lelki megterhelés, fokozott felelősségérzet, gondok, túlhajszoltság, fogamzásgátlók szedése.

Tenziós fejfájás

A leggyakoribb visszatérő fejfájásforma. Legtöbbször az egész fejre kiterjed, és nyomó-szorító, esetleg lüktető fájdalommal jár, amely a homlok, halánték vagy a tarkó táján a legerősebb. A fájdalom többnyire kora reggel, ébredés után jelentkezik. Kiváltó tényezők: lelki feszültség, stressz, depresszió, időjárás-változás, fokozott alkoholfogyasztás. 

Cluster fejfájás

A halmozott fejfájás elsősorban középkorú férfiak betegsége. A rohamok több héten át naponta jelentkeznek súlyos, féloldali, szemüreg körüli fájdalommal. A tünetek rendszerint éjjel mutatkoznak, felébresztik a beteget, és nem tartanak két óránál tovább. Ezután heteken vagy akár hónapokon át tartó panaszmentes időszak következhet, mielőtt egy újabb, sűrűn jelentkező rohamokból álló sorozat kezdődne. Sok beteg az alkohol, rohamokat kiváltó hatásáról számol be, mások esetében a rohamokat stressz, bizonyos ételek fogyasztása, dohányzás előzi meg.

Vegyes fejfájás

A vegyes fejfájások nagyon sokfélék: főbb csoportjaik a hideginger okozta fejfájás (például amikor túl nagy adag fagylaltot nyelünk le egyszerre), a megerőltetéssel kapcsolatos fejfájás valamint a szexuális aktivitással összefüggő fejfájás.

(hazipatika, szimpatika)

(Borítókép: Férfi, akinek fáj a feje. Illusztráció: Guido Mieth/Getty)