Több száz esetben elismerték a német hatóságok, hogy a pácienseknél maradandó károsodást okozott a koronavírus elleni vakcina. A beérkező panaszok nagyjából felét még nem bírálták el.

Németországban mintegy 65 millió személy kapta meg legalább az első koronavírus elleni oltását. Ezek közül a páciensek közül elenyésző számban, 11 ezer 827-en jelezték az egészségügyi hatóságoknak, hogy a vakcina valamilyen maradandó károsodást okozott náluk és kérték a kár elismerését.

Az Economx szerint a hatóságok ezidáig 467 esetben ismerték el hivatalosan, hogy a jelzett maradandó károsodásokat valóban a koronavírus ellen beadott vakcina okozta.

A beérkező panaszok nagyjából felét még nem dolgozták fel, jelenleg még körülbelül 5 ezer 600 eset vár elbírálásra, több mint 5 ezer panaszt pedig elutasítottak. Az észak-rajna-vesztfáliai egészségügyi minisztérium szerint a feldolgozás azért késlekedik, mert kevés az elbíráló, emellett pedig problémát jelent az is, hogy az orvostudományban jelenleg még nincs megfelelő szinten a Covid-oltások és az egyes klinikai képek közötti összefüggések feltárása.

Németországban korábban rendeletet hoztak arról, hogy azok a beoltottak, akik az oltást követően hat hónappal valamilyen egészségkárosodást tapasztalnak, a tartományi hatóságoknál kérhetik az oltási kár elismerését és a kártérítést. A hatóságok csak abban az esetben adják meg a kártérítést, ha az okozott egészségügyi kár minden kétséget kizáróan túlmutat a normálisnak mondható oltási reakción, illetve tartós károsodásról van szó.

(Borítókép: Koronavírus elleni vakcina. Illusztráció: Getty Images)