Az erős UV-sugárzás, a kevés folyadék, a dohányzás és az alkohol mind-mind öregíti a bőrünket, ám azt kevesen tudják, hogy bizonyos vitaminok hiánya is ugyanígy tesz. Cikkünkben megmutatjuk, mely vitaminnak a pótlása elengedhetetlen ahhoz, hogy minél tovább megőrizze a fiatalságát!

Testünk egészségének fenntartásában kiemelt szerepet játszanak a különféle vitaminok, ám akad közöttük egy, amely az öregedéssel járó folyamatokat is képes lehet lelassítani.

Ez a vitamin nem más, mint a D-vitamin, amelynek hiánya és a különféle, gyakori krónikus betegségek kialakulása között egy új tanulmány összefüggést mutatott ki.

A D-vitamin-hiány nagyjából egymilliárd embert érint a Földön, ám a téli időszak végén sokkal többen küzdenek ezzel, ugyanis a hideg hónapokban kevesebb napsütés ér minket. Az UV-sugarak azonban ugyanúgy öregítik a bőrt, mint a D-vitamin hiánya, ezért sokan nem is mennek önszántukból a napra. Ellenben fontos, hogy a vitamint táplálék-kiegészítő formájában napi szinten pótoljuk, ugyanis a hiánya a különböző betegségek mellett gyorsabb öregedést idézhet elő.

Ez úgy lehet, hogy a D-vitamin alacsony szintje a szervezetben rövid telomereket eredményez. A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz, amely védelmet nyújt a DNS-károsodással szemben. Az életkorunk előrehaladtával a telomerek egyre rövidebbé válnak, így a DNS-ünk könnyebben károsodik, aminek következtében öregszünk. Ha azonban megfelelő mennyiségű D-vitamint juttatunk be a szervezetünkbe, a telomerek nem rövidülnek meg idő előtt, mi több, a vitaminban található enzimek felveszik a küzdelmet a DNS-károsodással.

Egy korábbi tanulmány azt is kimutatta, hogy D-vitamin-hiány esetén a bőr érzékenyebbé válik a napsugárzásra, amely elsődleges okozója az apró ráncoknak és a pigmentfoltoknak. Ebből következik, hogy a megfelelő D-vitaminszint biztosításával megelőzhetjük a bőrünk korai öregedését.

A szakértők mindazonáltal arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott D-vitamin-bevitel a korai öregedéshez vezethet, így a legfontosabb, hogy csak azok szedjék, akiknek a szervezetében bizonyítottan fennáll D-vitamin-hiány. Ez egy egyszerű vérképpel kideríthető, így a legjobb, ha mindenek előtt konzultálunk a kezelőorvosunkkal és kérünk tőle egy D-vitamin-szint mérésre is kiterjedő teljes vérképet.

(femcafé)

(Borítókép: Vitamint szedő férfi. Illusztráció: Getty Images)