Egyedüli világrekordot állított fel 1990-ben Michael John Hebranko Jr. Az egykor 411 kilós amerikai férfinak több száz kilót sikerült leadni, amivel bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe.

A kóros elhízás egy extrém formájában szenvedett, ezzel a világ egyik legsúlyosabb embere volt: Michael John Hebranko Jr. 1953-ban született Brooklynban és már kisgyerekként elkezdtek rá felszaladni a kilók.

Felnőtt korára elérte a 411 kilogrammos testsúlyt, ezzel az egészségi állapota olyan súlyossá vált, hogy kórházba került. Miután kiengedték, Richard Simmons dietetikus szakember és edző vette őt kezelésbe, akinek a közbenjárására 

19 hónap elteltével már csak 90 kilót mutatott a férfi alatt a mérleg. Az ekkor 37 éves Hebranko összesen 321 kilótól szabadult meg, 290 centis csípőmérete pedig 91 centire csökkent.

A fogyása olyan nagy mértékű volt, hogy az elért eredménnyel a férfi 1990-ben bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe a valaha legtöbb kilót leadott személyként. Persze a látványos fogyást nem kizárólag diétával és testedzéssel érte el, hanem egy bizonyos szintig zsírleszívást is eszközöltek nála. Mindezek után Hebranko turnézni kezdett szerte az Egyesült Államokban, hogy előadásokat tartson a tapasztalatairól, valamint népszerűsítse a fogyókúra és a testmozgás fontosságát. Richard Simmons reklámfilmjeiben is rendszeresen megjelent, valamilyen olyan televíziós talk show-kban is szerepelt, mint a The Howard Stern Show, a The Oprah Winfrey Show és a brit Wogan című beszélgetős műsor.

A kezdeti sikerek sajnos nem tartottak sokáig: a következő hét évben Michael John Hebranko Jr. testsúlya a kezdetinél is többre, 453 kilóra emelkedett, ami miatt 1997-ben ismét kórházba került. Ezt követően nem tudta megismételni a korábbi sikerét, sőt 1999-re elérte életében a maximális testsúlyát, 499 kilót. Ezen a ponton már az élete volt a tét, úgyhogy muszáj volt kezdenie valamit az állapotával. Bár a korábbi fogyását nem tudta megismételni, ezúttal is sikerült több száz kilót leadni és 207 és fél kilogrammra fogynia. Utolsó ismert testsúlya a 250 kiló volt 2012-ben, amikor Staten Islanden élt.

Michael John Hebranko Jr. 60 évesen halt meg 2013-ban.

(Borítókép: Michael John Hebranko Jr. Fotó: Northfoto)