Ismerje meg a jjimjilbang szauna-tojást, egy különleges koreai ételt, mely hajdanán fürdővizekben készült, ma pedig otthoni ünnepi asztalokon szolgálják fel.

Gondolta volna, hogy létezik egy étel, amit fürdővízben főznek? Koreában régi szokás volt így készíteni a tojásételt. 

A '90-es években nemcsak a koreai fürdőházak váltak nagyon népszerűvé, hanem az ottani finom falatok is, mint például a jjimjilbang szauna-tojás, amit mindenki imádott. Ezt a különleges ételt gőzölgő fürdővízben érleltek a hagyományos fürdőházakban. 

Ma már ez a fogás beköltözött a háztartásokba is, ahol főként családi ünnepeken és különleges alkalmakon kerül az asztalra. A lágy állagú tojás fűszeres ízét a vízben történő érlelésnek köszönheti.

Amikor a tojást nagyon magas hőfokon főzzük, beindul a Maillard-reakció, ami egy különleges kémiai folyamat. Ez a folyamat akkor kezdődik, amikor a tojás fehérjéi „megtámadják” a cukrokat, ami egy sor bizonytalan, majd idővel stabilizálódó kémiai reakciót indít el. Ennek eredményeként szabadulnak fel azok az egyedi ízek és aromák, amelyek a szauna-tojást különlegessé teszik. Így a tojás diós és földes ízű lesz, míg a színe nemcsak kívülről, hanem belül is barnává válik. 

Elkészítése otthon sem bonyolult: a recepthez egy kuktára van szükség. Az edénybe öntsön nagyjából két liter vizet, sózza meg egy kicsit, majd a belehelyezett tojásokat magas nyomáson, 3-3,5 óráig főzze – javasolja a Pressure Cook Recipes

(Borítókép: koreai fürdőben eszik a különleges ételt. Fotó: YouTube)