A zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatban mindig csak az halljuk, hogy együnk minél többet. De érdemes megjegyeznünk azt is, hogy a túlzott mennyiség ezekből is megárt. Alább a répával szemléltettük mindezt!

Gondolta volna, hogy a túl sok répafogyasztás egészségügyi következményekkel járhat?

A répa tele van fontos anyagokkal, ám ha a zsíroldékony béta-karotinból túl sok kerül a vérbe, a bőr legfelső rétegébe felhalmozódva sárgásra színezi azt, és elsősorban a tenyéren, a térden, a talpon, valamint az orr területén észlelhető az elváltozás. A karotenémia ugyan főként a csecsemőknél gyakori jelenség, ha túl sok répapürével etetik őket, de a felnőtteknél is előfordulhat.

Egy 66 éves nőnél például azután jelentkeztek a tünetek, hogy az ajánlott mennyiségnél jóval több karotintablettát szedett. Egy csésze szeletelt nyers répában körülbelül 15 mg karotin található, ezért ahhoz, hogy a leírt esethez hasonló eredmény szülessen, hónapokon keresztül napi fél csésze répát kellene fogyasztanunk – ez közel sem könnyű vállalás.

A karotinban és A-vitaminban gazdag narancssárga zöldségek és gyümölcsök túlzásba vitt fogyasztása az ártalmatlan bőrelváltozás mellett ráadásul más nem kívánt mellékhatásokhoz is vezethet, úgy mint:

fejfájáshoz, hányáshoz, hajhulláshoz viszketéshez és romló (kettős) látáshoz, valamint szem- és szájszárazsághoz is vezethet

A betegség megoldás természetesen egyszerű: szó szerint sokszínű és változatos étkezés, vagyis a narancssárga ételek mennyiségének csökkentése és más, zöld, piros, lila gyümölcsök és zöldségek bevezetése az étrendbe.

(Borítókép: Egy férfi répát eszik. Illusztráció: Andreas Stamm/Getty)