Létezik egy táplálék-kiegészítő, amely egy új tanulmány szerint nemcsak a testünkre, hanem az agyműködésünkre is jótékony hatással lehet.

Új tanulmányban vizsgálták tudósok a különböző táplálék-kiegészítők, illetve a kakaóban és más zöldségekben, gyümölcsökben lévő flavonolok emberi szervezetre gyakorolt hatásait. Többek között arra szerették volna megtalálni a választ, hogy utóbbi jótékony molekulák vagy a multivitaminok képesek-e csökkenteni bizonyos egészségi állapotok, mint a kognitív hanyatlás, a szívbetegségek, a stroke és a rák kockázatát. Az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóiratban közölt legfrissebb eredményeik szerint a táplálék-kiegészítők nagy szerephez juthatnak az agyunk egészségének megőrzésében:

a multivitaminok napi szedése nemcsak a testünkre, hanem az agyműködésünkre is jótékony hatással lehet, beleértve az általános megismerést és az epizodikus memóriát, vagyis a múltbeli eseményekre és tapasztalatokra való visszaemlékezés képességét.

Ez utóbbiban a kutatók jelentés javulást tapasztaltak azoknál az embereknél, akik rendszeresen szedtek multivitaminokat. Megállapították, hogy a speciális táplálék-kiegészítő napi alkalmazása körülbelül két évvel késleltetheti a kognitív öregedést. Az eredmény azért is lényeges, mert már az enyhe kognitív károsodás nyomán is háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a demencia valamilyen formája, ráadásul a statisztikák alapján folyamatosan növekszik az Alzheimer-kóros betegek száma.

Melanie Murphy Richter táplálkozási szakértő, a Kaliforniai Egyetemen oktatója szerint a multivitaminokban található vitaminok és ásványi anyagok katalizátorként vesznek részt számos agyi funkció működésében. „Bizonyos vitaminokra – köztük a B6- és B12-vitaminra – van szükségünk például ahhoz, hogy szerotonin és dopamin neurotranszmittereket állítsunk elő az agy számára” – magyarázta a szakértő. Hozzátette: ezek az ingerületátvivő anyagok fontos információkat közvetítenek az idegsejtek között, ezért az alultermelődésük esetén a jelzési útvonalak lelassulnak, de akár hatástalanná is válhatnak. Ez azért is problémás, mert így csökkenhet a szerotonintermelés, ami alvászavarokkal járhat és felgyorsíthatja a test öregedését, beleértve az agyat is.

A multivitaminokban található egyéb mikroelemek – például a C- és E-vitamin, valamint az ásványi anyagok, mint a szelén és a cink – védelmet nyújthatnak az oxidatív károsodás ellen, amely az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás egyik forrása. A mikrotápanyagok továbbá alapvető szerepet játszanak a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontásában is. Hiányuk esetén a tápanyagokat nem tudjuk energiává alakítani, ami az agyat is megfoszthatja az üzemanyagtól.

Ez idővel ködös tudatállapothoz, memóriazavarokhoz és kognitív hanyatláshoz vezethet.

Mindezeken túl az olyan ásványi anyagok, mint a magnézium, a cink és a réz, részt vállalnak az agy elektromos töltésének fenntartásában. A táplálkozási szakértő ezért úgy vélte, a mikrotápanyagok utánpótlásának hiánya hozzájárulhat az agysejtek közötti kommunikáció zavarához, illetve agyunk általános működésének romlásához.

(Dívány)

(Borítókép: Egy marék vitamin. Illusztráció: Getty Images)