Sokféleképpen támogathatja az egészségünket a rendszeresen fogyasztott alaplé. Ha legalább egy hónapon át beépítjük azt az étrendünkbe, biztos nem fogunk hiányt szenvedni a különböző értékes tápanyagokból.

Sokak kedvence hazánkban a tyúkhúsleves, amelyből ha kiesszük a sűrűjét, akkor nem marad más hátra, csak az alaplé, amely értékes tápanyagokban gazdag. Ha egy hónapon át beépítjük az étrendünkbe, akkor sokféleképpen támogathatjuk az egészségünket, kezdve a szervezetünk fehérjeellátásával. 

„Ideális esetben a teljes napi fehérjebevitelünk 30 százaléka kollagén fehérjéből kellene, hogy származzon. Méghozzá azért, mert a kollagén fehérje az egyik legfontosabb fehérje az emberi szervezet számára. Természetesen nemcsak csontlevesből lehet bevinni, hanem olyan állati eredetű alapanyagokból is, amelyek inasak, porcosak, csontosak, bőrösek. Vagyis bármilyen ételt, ami ezeket tartalmazza, napi rendszerességgel lenne szükséges fogyasztanunk, hogy hozzájuthassunk” – mondta a Glamour magazinnak Király Éva dietetikus. Kiemelte továbbá, hogy a kollagén a mozgásszervrendszerünk, az emésztőrendszerünk, valamint a bőrünk, hajunk és körmünk oldaláról nézve is kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogy minél tovább megőrizhessük az egészségünket. 

„A kollagén fehérje legnépszerűbb természetes forrása a csontleves, már csak azért is, mert mi, magyar emberek szeretjük a nagymama vasárnapi húslevesét. Vagy hívhatjuk akár erőlevesnek is, mert ha elfogyasztjuk, valóban erőt ad nekünk. A már említett előnyei mellett az immunrendszerünknek is kedvez, vagyis igazán sokrétű a jótékony hatása” – magyarázta a szakember. Az alaplevet nemcsak önmagában, hanem más ételekben felhasználva is fogyaszthatjuk, sokoldalúsága miatt pedig sokkal egyszerűbb ilyen formában magunkhoz venni a kollagén fehérjét, mint például kocsonyát, disznósajtot vagy egy sült húsra rásült bőrt, esetleg különböző táplálék-kiegészítőket fogyasztva.

„A különféle kollagén készítményekkel vagy kapszulákkal szemben a csontlevesben nemcsak önmagában a kollagén található meg, hanem egyéb fontos tápanyagok, például ásványi anyagok, nyomelemek, másféle aminosavak is. Mindezeknek köszönhetően a szervezetünk a lehető legoptimálisabban tudja felhasználni” – mutatott rá Király Éva, aki szerint akkor érvényesíthetjük leginkább a csontleves jótékony hatásait, ha azt kúraszerűen, de legalább heti több alkalommal fogyasztjuk. Ha úgy döntünk, hogy otthon, magunknak készítjük el, a következőkre érdemes figyelnünk: „Az alapanyagok összeválogatása a legfontosabb. Csontos, inas, porcos részeket is használjunk, mint például a csirkeláb, a szárnyak vagy a marhatérd, mert ezeknek a legmagasabb a kollagéntartalma. Velőscsontot is lehet bele tenni, ami szintén sok tápanyagot tartalmaz, ebben az esetben viszont számolnunk kell azzal, hogy magas a zsírtartalma. Tehát ha valaki nem szereti zsírosan a csontlevest, akkor csak kevés velőscsontot rakjon bele” – fogalmazta meg tanácsait a dietetikus. A zsírosságtól azonban nem feltétlenül kell tartanunk, ugyanis a főzés végeztével konyhai papírtörlővel vagy konyharuhával könnyen lehúzhatjuk a leves tetejéről a zsírréteget. Ha azonban jó minőségű alapanyagokkal dolgoztunk, akkor érdemes megfontolni némi zsír megtartását, ugyanis jobb lesz benne az omega-3-omega-6 zsírsavak aránya. Amire még érdemes figyelni, hogy legalább 3 óráig, alacsony lángon főzzük a levest úgy, hogy egyszer se forraljuk fel. Ha valakinek akár 6-8 órája is van rá, akkor a kollagéntartalom szempontjából még jobb eredményt érhet el.

(Borítókép: Alaplevet fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)