Magas vércukorszintre utalhatnak bizonyos kezeken vagy lábakon jelentkező bőrtünetek. Bár sokan figyelmen kívül hagyják ezeket a jeleket, ha azok huzamosabb ideig fennállnak, a biztonság kedvéért érdemes lehet szakorvoshoz fordulni.

Az Egyesült Királyságban a cukorbetegség leggyakoribb típusa a 2-es típusú diabétesz, ami hazánkban is rengeteg embert érint. A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint, ám sokan évekig élnek ezzel az állapottal anélkül, hogy észrevennék, mivel a korai tünetek kevésbé feltűnőek, vagy egyáltalán nem is jelentkeznek. Jeremy Brauer New York-i bőrgyógyász elárulta, melyik az a kezek és/vagy lábak bőrfelületén mutatkozó apró jel, amely magas vércukorszintre utalhat.

Brauer szerint az ember bőrének szerkezete, a jó vagy a rossz minőségű és tapintású bőr sok mindent elárul az illető egészségéről. A megvastagodott vagy duzzadt bőr például tipikusan a cukorbetegség egyik jele, amely állapotot digital sclerosisnak hívják, és magas vérnyomás is okozhatja.

„Általában az ujjakon, a kezeken és a lábakon jelentkezik ez a probléma, és gyakran ezeken a területeken a fájdalomérzet és a megfelelő érzékelésre, tapintásra való képesség is csökken” – magyarázta a szakember.

A 2-es típusú cukorbetegség másik, furcsának tűnő tünete lehet a viszkető nemi szerv is, a magas vércukorszint ugyanis ideális feltételeket teremt az élesztőgombák szaporodásához, ezzel növelve a gombás megbetegedésekkel való megfertőződés esélyét. Mindezen kívül a cukorbetegség jele lehet a vizelet magasabb glükóztartalma, az állandó szomjúságérzet, a gyakori vizelési inger, a fáradtság, kimerültség, a fogyás, a vágások és sebek hosszú gyógyulási ideje, illetve a homályos látás is.

(Borítókép: Egy férfi kezei. Illusztráció: Getty Images)