Vérvétellel, illetve váladék- vagy szövetmintával szűrhetők ki a nemi betegségek, ám egy új kutatás szerint az orrunkkal is kiszagolhatók a különféle szexuális úton terjedő kórságok. Ha a gyanú fennáll, megbizonyosodni azonban akkor is csak szűrésekkel lehetséges.

Friss, orosz tanulmányban vizsgálták a nemi betegségek és a testszag közötti kapcsolatot. A kutatás során összesen 34, 17 és 25 év közötti egészséges, illetve gonorrheával, közismertebb nevén tripperrel fertőzött férfi hónaljverejtékét értékelte és hasonlította össze 18 egészséges nő, akiknek egy egytől tízig terjedő skálán kellett pontozniuk a mintákat a szag kellemetlensége alapján. A kutatásban részt vevő férfiak közül 13 volt fertőzött, 16 egészséges, 5 pedig a tripperből akkorra már kigyógyult alany.

A kutatók a nők értékelései alapján arra jutottak, hogy a szexuális úton terjedő betegséggel rendelkező férfiak esetében egyértelműen kellemetlenebbé, szó szerint orrfacsaróan visszataszítóvá vált az izzadság szaga.

A Journal of Sexual Medicine című tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány részletezése szerint a fertőzött férfiaktól származó szagmintákat a nők átlagosan fele olyan kellemesnek értékelte, mint az egészséges férfiak szagmintáit. A fertőzött férfiak közel 50 százalékát visszataszítóan büdösnek írták le, míg az egészséges férfiaknak csupán 32 százalékát értékelték ugyanígy.

Míg a nem fertőzött férfiak 26 százalékának a szagmintáját a nők virágillatúként jellemezték, addig a tripperes férfiak mindössze egytizedét értékelték hasonlóan.

A szakemberek feltételezése szerint a nemi betegségben szenvedő férfiak testszaga a fertőzésre adott immunreakció következtében változhat meg, ugyanis a megfigyelésük szerint minél magasabb volt a betegség ellen küzdő fehérjék, az úgynevezett antitestek koncentrációja a férfiak nyálmintájában, annál kellemetlenebbnek találták a nők a szagmintájukat. Hogy a hölgyek miként képesek kiszagolni a férfiak nemi betegségét, azt a tudósok egy tudatalatti evolúciós mechanizmus részeként értelmezték. Eszerint a nőket azért áldotta meg a sors e különleges képességgel, hogy el tudják kerülni a kockázatos szexuális partnereket, miközben az utódnemzéshez párt választanak.

(Borítókép: Egy partnere nyakát szaglászó férfi. Illusztráció: Getty Images)