A rendszeres, egészséges nemi élet nemcsak kielégülést hoz, hanem kiegyensúlyozottságot is teremt az életünkben. Kevésbé leszünk stresszek, jobban tudunk koncentrálni, sőt a hormonháztartásunknak is jót tesz. Létezik-e azonban olyan, hogy ideális mennyiségű együttlét? Ezt a kérdést válaszolta meg nemrég egy szexterapeuta.

Csináljuk naponta, napi többször, esetleg hetente, havonta, vagy csak párszor egy évben, az intim együttlétek gyakorisága nagyban befolyásolja nemcsak a kedélyállapotunkat, hanem az egészségünket, mentális jólétünket is. De vajon mennyi az annyi? Dr. Peter Kanaris klinikai szakpszichológus és szexterapeuta nemrég egy interjúban elárulta, hogy a „szükséges” mennyiség életkor szerint változik, ugyanakkor az általános kiindulási érték érték heti egy alkalom.

Míg a 20-30 évesek átlagosan heti kétszer, addig a 40-50 évesek nagyrészt a heti egy alapérték szerint bújnak ágyba.

Kanaris ugyanakkor figyelmeztet, hogy minden pár esetében egyénenként változik a szexuális étvágy, a legjobb pedig az, ha a felek a saját igényüket próbálják lehetőség szerint kielégíteni, függetlenül a statisztikai eredményektől. Ehhez azonban összehangoltságra van szükség, így a legideálisabb esetekre jellemző spontenaitást sok esetben a megtervezettség kell, hogy felváltsa.

„Ha nincs megtervezett szex, sokkal valószínűbb, hogy a párok egyáltalán nem szexelnek” – magyarázta az UDA Today-nek dr. Linda De Villers, szexterapeuta. Hozzátette: sok esetben a spontánnak tűnő együttlétek is tervezettek, hiszen a legtöbbször már randevúzni is úgy indulnak el a párok, hogy fejben már az este végét várják, amikor egymásba gabalyodhatnak. Ám ha maga az együttlét el is tervezhető, ráerőszakolni semmiképp sem szabad magunkra egy együttlétet, éppen ezért a vágy felkeltése is fontos. 

„Ha intim vagy szexuális partnerünknek alacsony a vágya, az csapást jelenthet a másik partner önbecsülésére és egojára. Éppen ezért fontos, a párok őszintén beszéljenek az intim, szexuális életükről. Tapasztalataim szerint sokan nagyon jól kommunikálnak a jelzáloghitel fizetéséről, a gyerekekről való gondoskodásról és egyéb kérdésekről, de intimitás vagy szexualitás terén nagyon gyenge vagy hiányos a kommunikáció” – emelte ki a dr. Peter Kanaris. A szakember szerint természetesen külső tényezők is befolyásolják az együtt töltött időt, a mai rohanó világban pedig egyre nehezebb összeegyeztetni az alkalmakat.

A modern élet okozta stressz nagyon negatív hatással van a szexuális vágyra

– hívta fel a figyelmet. Hogy ezt kiküszöböljük, abban szintén sokat segít a nyílt és őszinte kommunikáció, valamint a megtervezettség. Ám ha úgy érezzük, hogy mindez elveszi az alkalom varázsát, teremtsünk tudatosan olyan körülményeket, hogy meghozzuk a kedvünket és egyben a másikat is ráhangoljuk a szexre. Ha ez sem sikerül és úgy érezzük, hogy idővel egyre távolabb kerülünk a párunktól, érdemes lehet szakértői segítséget is kérni. Mindenek előtt azonban érdemes lehet orvossal, nőgyógyásszal is egyeztetni, bizonyos esetekben ugyanis állandóan szedett gyógyszerek, antidepresszánsok, sőt a fogamzásgátló által kibocsátott hormonok is gátolhatják a libidót.

(Femcafé)

(Borítókép: Fiatal pár egy ágyban. Illusztráció: Getty Images)