A friss kutatások szerint már az is növelheti a szívroham kockázatát, ha egy órát sétálunk magas légszennyezettségű területen. Elsősorban az idősek és a tüdőbetegséggel küzdőkre lehetnek veszélyesek a szennyezett városok.

Amikor a városi levegőt szívjuk, talán nem is gondolnánk, milyen gyorsan és komolyan veszélyeztetheti ez a szívünk egészségét. Egy 2022-es kínai tanulmány szerint nem kell hosszú időnek eltelnie ahhoz, hogy a légszennyezettség hatása éreztető legyen: már egy órán belül szívrohamot okozhat. Ez az eredmény a szakembereket is meglepte. 

Az Amerikai Szívtársaság által közzétett kutatás rámutat, hogy a legnagyobb kockázat pont az expozíció első órájában jelentkezik. Különösen az idősebb emberek és azok, akik hidegebb időjárásban élnek, lehetnek veszélyben. Ez azt jelenti, hogy egy téli sétának vagy egy forgalmas utca melletti várakozásnak komoly következményei lehetnek.

A Harvard Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a sűrű városi szmog szívritmus-csökkenést okozhat. Vizsgálatuk során 30, Atlanta környékén élő lakost tanulmányoztak, akik már szenvedtek krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) vagy korábbian volt már szívinfarktusuk.

Robert Brook, a Michigani Egyetem munkatársa hozzáteszi, hogy a szálló por különösen veszélyes és nem csak a betegekre, hiszen az egészséges embereknél is növeli a szívproblémák kockázatát, ami azt jelenti, hogy senki sem immunis.

Egy másik kutatás, amit a Rice Egyetem végezett, még drámaibb képet fest. Nyolc év alatt, több mint 11 ezer szívmegállásos esetet elemezve, kimutatták, hogy a 2,5 mikrogrammnál kisebb szálló részecskék és az ózon magas koncentrációjának kitettsége közvetlenül összefügg a hirtelen szívmegállás kockázatával.

A szálló por koncentrációjának két egymást követő napon át való hat-hat mikrogrammnyi növekedése 4,6 százalékkal, míg az ózonszint minden 20 milliárdod térfogatrésznyi növekedése 4,4 százalékkal növeli a kockázatot.

Mit tehetünk, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket?

Az első és legfontosabb lépés a tudatosság: ismerjük fel a légszennyezettség veszélyeit, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy minimalizáljuk azokat. Kerüljük a forgalmas utakat, használjunk tömegközlekedést vagy kerékpárt, amikor csak lehetséges, és próbáljunk meg több időt tölteni zöld területeken, ahol a levegő tisztább.

Fontos, hogy figyeljünk az időjárásra és a légszennyezettségi jelentésekre is, különösen azokban az időszakokban, amikor magasabb a szennyezettségi szint. A szakértők különösen az idősebbeknek és a keringési problémákkal küzdőknek ajánlják, hogy kerüljék a szabadban, szennyezett levegőn eltöltött időt, amikor a szennyezettség a legmagasabb.

A Rice Egyetem és a Michigani Egyetem kutatásai világosan rámutatnak, hogy a közegészségügyi intézkedések és a környezettudatos döntések jelentős mértékben hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.

A légszennyezettség elleni küzdelem nem csak a környezetünk, hanem közvetlenül a saját egészségünk védelmében is fontos. Robert Brook és más szakértők is hangsúlyozzák, a levegő, amit lélegzünk, közvetlen hatással van a szívünk egészségére. A városi területeken élők számára ez különösen fontos üzenet, hiszen minden nap szembesülnek a légszennyezettség kihívásaival.

Legközelebb, amikor a városban sétálunk, és érezzük a levegőben a kipufogógázok szagát, emlékezzünk arra, hogy nem csak a környezetünk, hanem a szívünk egészsége is számít. 

(Webbeteg)

(Borítókép: fiatal nő védőmaszkot visel a szennyezett levegő miatt egy városban. Fotó: Getty Images)