A mai nappal megkezdődött a húsvét előtti nagyböjt időszaka. Bár a katolikus hagyományok mára sokat enyhültek, a mai napig vannak, akik ragaszkodnak a régi, szigorúbb doktínákhoz, amelyeknek a nemi örömök önmagunktól való megvonása is része. Hogy ez utóbbival valóban jót teszünk-e a szervezetünknek, arra szakemberek feleltek.

Idén pont Valentin-napra, vagyis február 14-ére esett Hamvazószerda, így még azok is eltévelyedhetnek, akik a katolikus hagyományok régi, szigorúbb doktrínái alapján böjtölnek. Ez utóbbiak szerint az intim testi érintkezés is tiltott, míg a mára jellemzőbb, kevésbé szigorú szabályok a nemi életre nem térnek ki, ugyanakkor kimondják, hogy Hamvazószerdán és Nagypénteken a hívek legfeljebb háromszor étkezhetnek, de csak egyszer lakhatnak jól, valamint ezeken a napokon, illetve a többi pénteki napon nem szabad húst fogyasztaniuk. Kalila Bolton és Holly Jackson szexuális kellékekkel kereskedő üzletasszonyok a szigorúbb böjt szabályai kapcsán nyilatkoztak nemrég és elmondták, hogy a szexről való lemondás miért ártalmasabb annál, mint amennyire jót tenne.

Hogy a szexuális együttlétek mennyire jótékony hatással vannak a tesi és lelki egészségünkre, azt több tanulmány is bizonyítja. A szex valójában könnyű testmozgás, amelynek során kalóriát égetünk, illetve a vérnyomásunkat is csökkenti. Orgazmus során a szervezetünkben nagy mennyiségű endorfin és oxitocin, vagyis boldogság- és szerelemhormon szabadul fel. Mindez nyugtatólag is hat a testünkre, így többek között a jobb alvást is segíti, valamint enyhíti a fejfájást és a migrén tüneteit.

Ha lemondunk az intimitásról, lemondunk ezekről az egészségünkre és mentális állapotunkra jótékony hatásokról, valamint ha párkapcsolatban élünk, konfliktusba is kerülhetünk a partnerünkkel, ha ő nem ért egyet a böjtölési szándékunkkkal.

Mindettől függetlenül előnyei is lehetnek az ideiglenes cölibátusnak. Egyrészt a sportban is érdemes néha apró szüneteket tartani a regenerálódás érdekében, valamint ez idő alatt azt is átgondolhatjuk, hogy mit élvezünk igazán az ágyban, így kiléphetünk a „robotüzemmódból”, a böjt végén pedig tudatosabban felrázhatjuk a nemi életünket, ezzel biztosítva magunknak a jobb orgazmus lehetőségét. Ha pedig fel is adjuk egy hónapra a szexet, az nem jelenti azt, hogy az intimitásról is le kell mondanunk. A parnerünkhöz más szinteken is kapcsolódhatunk, fizikailag például ellazítóan hathat egy alapos, kölcsönös masszázs, illetve a test nemi tájakon kívüli izgatása, például a nyak, a fül, a mellbimbók és a belső combok kényeztetése. Mindehhez pedig segédeszközöket is bátran igénybe vehetünk!

A nagyböjt időszaka az idei évben február 14. és március 28. között tart.

(DailyStar)

(Borítókép: Ágyban fekvő pár. Illusztráció: Getty Images)