Megmaradó ráncok, ritkább hajkorona, lassabb regeneráció: az öregedés az egyik legtermészetesebb jelenség a világon, ám előfordul, hogy ezek a folyamatok más egyéb tünettel ideje korán jelentkeznek. Cikkünkben összeszedtük, milyen esetekben érdemes szakember segítségét kérni.

Kopaszodó foltok

Bár a kopaszodás egy férfi életében szinte elkerülhetetlen az idő előrehaladtával, a gyorsasága és a mértéke nagyban függ a genetikától és így a hormonháztartástól. Előfordul ugyanakkor, hogy a fej bizonyos részein több kopaszodó folt is felbukkan még fiatalkorban, amihez hozzátársulhat a test egyes területein a szőrszálak, sőt akár a szempilla hullása. Ilyen esetben az átlagnál gyorsabb öregedésről beszélhetünk, amit a megfelelő higiéniai termékek, az omega-3 zsírsavas étkezés és a napfénytől való védelem is lassíthat.

Lassú gyógyulás

Az egyik legnagyobb, és egyben leginkább figyelmen kívül hagyott jele a korai öregedésnek, hogy lassabban gyógyulnak a sérülések, lila foltok. Ha azt észleljük, hogy egy apró karcolásnak is hetek kellenek a gyógyuláshoz, az azt jelenti, hogy valami nem stimmel és érdemes szakember segítségét kérni.

Gyors ráncosodás

A bőröregedés valamikor 25 éves korunk után kezdődik meg, ahogy a test kollagéntermelése csökkenni kezd, majd idővel fokozatosan leáll. Bizonyos faktorok felgyorsíthatják a folyamatot, ami egy idő után szembetűnővé válhat, ha összehasonlítjuk a bőrünket több velünk egykorú személy bőrével. Amennyiben a pigmentfoltok is egyre szaporodnak a testünkön, az az endokrin rendszer problémájára utalhat. A hormonális gondok mellett a nem megfelelő életmód, vagyis a fényvédő elhagyása, a kiegyensúlyozatlan diéta és a stressz is szerepet játszhat a gyorsabb ráncosodásban.

Energiahiány

Időnként mindenkivel előfordul, hogy fizikailag kimerültnek érzi magát, ám ha ez a probléma állandósul, akkor joggal gyanakodhatunk valamilyen komolyabb problémára. Természetesen könnyen elképzelhető, hogy csak keveset mozgunk, és egy kis sport beiktatásával meg is szüntethetők a gondok, ám az is előfordulhat, hogy az izmaink mérete hamarabb kezdett csökkenni. Bár ez a folyamat természetesen 40 éves korunk után kezdődik, szintén a fokozottabb mozgással tehetünk ellene.

(Bien)

(Borítókép: Egy önmagát nézegető férfi a tükörben. Illusztráció: Getty Images)