Egy francia orvosi csapat sikeresen kezelt egy gyermeket, aki egy gyógyíthatatlannak vélt agydaganattal küzdött, új reményt adva hasonló sorsú betegek számára.

Egy francia orvosi csapat áttörést ért el, amikor sikeresen kezeltek egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermeket egy új, forradalmi gyógyszerrel. A történet középpontjában egy 13 éves fiú áll, akinek agytörzsi daganatát korábban abszolút gyógyíthatatlannak tartották.

A kisfiú betegségét már 6 éves korában felismerték, egy rendkívül agresszív daganattípusról van szó, amely az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem operálható, és a sugárkezelés is csupán a betegség terjedését képes lassítani. Kezdetben az orvosok csupán 9-12 hónapos túlélést prognosztizáltak számára.

A kezelés helyszíne Franciaország volt, ahol a család úgy döntött, részt vesznek egy klinikai vizsgálatban, amely során ezt az újfajta gyógyszert próbálták ki. Az eredmények lenyűgözően jók lettek: az MRI felvételek szerint a daganat eltűnt.

Az esetet felügyelő orvos, Jacques Grill, óriási potenciált lát ebben a módszerben, ami reményt adhat más, hasonló sorsú betegek számára is. A vizsgálat során további 10 gyermek is részt vett, akiknél a tumor nem tűnt el teljesen, de a túlélési esélyük jelentősen megnőtt.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, milyen mechanizmusok révén gyógyulhatott meg a fiú, ami új fejezetet nyithat az orvostudományban. 

(Borítókép: egy orvos diagnosztizálja a röntgen felvételt. Illusztráció: Getty Images)