Szinte nap mint nap kezet rázunk valakivel, hiszen ez az üdvözlés legelterjedtebb formája. A kézfogás továbbá a metakommunikáció egy fontos része, hiszen az, ahogyan a kezünket tarjuk közben, számos dologról árulkodhat. Azt ugyanakkor már kevesebben tudják, hogy az erőssége az egészségi állapotunkat tükrözheti.

Ha lefelé fordítjuk a másik kezét, az az uralkodást, ha hagyjuk, az az alárendeltséget, a párhuzamosan tartott kezek pedig az egyenlőséget szimbolizálják két ember között egy kézfogás során. Ezek a kézfogás alapvető metakommunikációs ismérvei, míg közismerten maga a gyakorlat a fegyvertelenséget szimbolizálja azt üzenve: „nem támadok, barátként jöttem!”. A protokoll szerint a túl lagymatag, illetve a túl erős kézfogás is illetlen, ám azt kevesen tudják, hogy a legújabb kutatások szerint a kézfogás erőssége egy személy egészségi állapotról is árulkodhat.

Ennek oka, hogy a kézfogás erőssége szoros összefüggést mutathat az izomzattal és az általános fizikai állapottal. Ebből kifolyólag arra lehet következtetni, hogy azok, akiknek gyenge a kézfogásuk, nagyobb valószínűséggel szenvednek krónikus betegségektől, és a várható élettartamuk is alacsonyabb.

Egy 2018-as tanulmány szerint a gyenge kézfogás és a szívbetegségek közötti összefüggés olyan jelentős, hogy a kézfogás ereje alkalmas lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának becslésére. Ezen túl egy 2012-es kutatásból az is kiderül, hogy a gyenge kézfogás a daganatos megbetegedéssel kapcsolatos alacsonyabb túlélési aránnyal is összefügghet.

A kézfogás erejének vizsgálata a szakemberek szerint nemcsak a betegségek korai felismerésében lehet hasznos, hanem a fizikai erőnlét szintjét is tükrözheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csak egyetlen tényező a sok közül, amelyek indikátorként jelezhetik a romló vagy épp javuló egészségi állapotot. Összességében elmondható, hogy a kézfogás értékes információkkal szolgálhat az egészségi állapotról és a potenciális kockázatokról.

(Femina)

(Borítókép: Kézfogás. Illusztráció: Getty Images)