Álmatlan éjszakák gyötrik vagy csak nehezen merül álomba? Létezik egy napi szinten fogyasztott ital, amely jól elkészítve a legjobb altató lehet.

Természetes és magas kalcium-, vitamin- és fehérjetartalmának köszönhetően jó hatással van a csontjainkra és a fogazatunkra, illetve az izomépítés és a szövetek regenerálódása szempontjából is fontos tápanyag, ugyanakkor remek alternatívát jelent a szintetikus altatók helyett is: ez az ital nem más, mint a tehéntej, amely felmelegítve a legjobb választás akkor, ha gyorsan szeretnénk mély álomba merülni.

A tejet szinte napi szinten fogyasztják azok, akit a reggeleket egy tál müzlivel vagy egy bögre tejeskávéval indítják. Bár a tej szerepe a mai napig vitás, sok szakember szerint napi egy pohárral mindenkinek meg kellene innia belőle, kivéve akkor, ha valaki allergiás rá vagy intoleranciában szenved. Laktózérzékenység esetén ugyanakkor nincs ok aggodalomra, hiszen mentes verzióban 1,5 és 2,8 százalékos zsírtartalmú tej is kapható. A hozzáértők azt javasolják, hogy a pohár tejet lehetőleg a lefekvés előtti percekben fogyasszuk el, ugyanis az ital  – és az abból készült termékek –  triptofán elnevezésű aminosavat tartalmaznak, amely elősegítheti a zavartalan, pihentető alvást. Ebből kifolyólag különösen ajánlott azoknak, akik lefekvés után hosszú ideig csak forgolódnak az ágyban.

A tej továbbá elősegíti a szerotonin neurotranszmitter nevű boldogsághormon termelődését, amely a nap végéhez közeledve melatoninná alakul át. Ez utóbbit gyakran alváshormonként emlegetik, ugyanis az alvás-ébrenlét ciklusunkat szabályozza. Mindezek mellett pszichológiai oka is van annak, miért érdemes egy pohár gőzölgő tejjel zárnunk a napunkat: biztonságérzetet nyújthat, aminek köszönhetően lelkileg is könnyen ráhangolódhatunk a mély alvásra.

(Nosalty)

(Borítókép: Férfi bögrével a kezében a takaró alatt. Illusztráció: Getty Images)