Az emberi agy testünk legkomplexebb szerve, amely még mindig tud újdonságokkal szolgálni a tudósok számára is. Ezúttal 4+1 olyan érdekességet szedtünk össze testünk irányítóközpontjáról, amelyről talán még ön sem hallott!

1. Kis súly, de magas „működési költségek”

Annak ellenére, hogy testsúlyunk csupán 2 százalékát teszi ki, az agyunk fogyasztja el az általunk termelt energia nagyrészét. 

Az agynak szüksége van a szív tevékenységének a negyedére, valamint a vér által szállított oxigén 20 százalékára ahhoz, hogy megfelelően működhessen. 

2. Nem kifejlett aggyal születünk

Az agy a születés után folyamatosan fejlődik, érik. Körülbelül hétéves korra fejlődik ki a 95 százaléka, ez után az életkor után pedig már fizikailag nem nő nagyobbra. Az agy 20 éves korunkra mondható teljesnek. Idegpályái azonban ezután is folyamatosan változnak életünk során. A gyermekek agyának – az előző pontban részletezett szükségleten kívül – kétszer annyi energiára van szüksége, mint a felnőtt agynak. Bizonyított tény:

az egészséges agy mérete nem függ össze az ember értelmi képességeivel.

3. A 10 százalék kamu!

Bizonyára ön is hallotta már azt a mondást, miszerint az agyunknak csak a 10 százalékát vagyunk képesek kihasználni. Ez hatalmas tévedés! A legutóbbi kutatások mindegyike arra vetített fényt, hogy az ember az agyának több mint 90 százalékát használja, ugyanakkor nem minden területet aktivál egyazon időben. A tudósok által megörökített képekből kiderül, bizonyos aktivitások során, több területét is megmozgatjuk az agyunknak,

egyes esetekben akár 99 százalékban is aktiválhatjuk az agyunkat.

4. Az agy nem érez fájdalmat

Hihetetlennek tűnik, de valójában az agy az egyetlen szervünk, amelyben nincsenek fájdalomreceptorok. Az agy, mint szerv, nem rendelkezik érzékelő ingerekkel, ezért képtelen arra, hogy érzékeljen bármiféle fájdalmat.

Ezáltal hajthatnak végre agyi műtéteket, mialatt a páciens teljesen tudatánál van, és nem igényel altatást.

+1 Alvás

Az alvás elengedhetetlen az agy számára, olyannyira, hogyha nem alusszuk ki magunkat, akkor az agy kikapcsol. Az agy körülbelül másfél órás alvás alatt rendezi az adatokat, tehát, ha emlékezni akarunk valamire, iktassunk be egy kis alvást.

(Borítókép: Agy súlyzózik. Illusztráció: OsakaWayne Studios/Getty)