Akár sokat evett lefekvés előtt, akár reflux-szal küzd vagy más emésztőrendszeri problémától szenved, akad néhány gyógynövény, amelyekből teát főzve szinte azonnal elmulasztható a kellemetlen puffadás. Előnyük a különféle gyógyszerekkel szemben, hogy teljesen természetesek, sőt még finomak is. Mutatjuk, melyek ezek!

Borsmenta

A borsmenta tea gyulladás-csökkentő hatása révén képes lenyugtatni a gyomrot, illetve pihenteti a bélrendszert. Utóbbi lelassulásával a gázok termelődése is fokozatosan megszűnik, ezáltal a tea elfogyasztását követően érezhetően enyhül a puffadás, valamint a gázok okozta feszítő érzés is csökken a borsmenta fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően.

Gyömbér

A gyömbér teát sokan megfázás ellen, fájó torokra és náthára fogyasztják, pedig a gyomorra is rendkívüli hatással bír. Képes megszüntetni a hányingert, valamint segíti az emésztés működését. Kifejezetten ajánlják például az IBS-sel (irritábilis bél szindrómával) küzdőknek gyulladás-csökkentő hatása miatt.

Kamilla

Köztudott, hogy a kamilla gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, ezáltal segít a problémás emésztőrendszernek a belekre és a gyomor izmaira gyakorolt hatásával, csökkentve az állandó gáztermelődést.

Kutatások szerint a laktóz-tartalmú ételek okozta puffadást is képes mérsékelni,

valamint gyakori fogyasztásával javítható az alvás minősége, ennek nyomán a napközbeni kedélyállapot.

Zöld tea

Számos pozitív hatása mellett a zöld tea a gyomrot is képes gyógyítani. Sőt magas katekin- és antioxidáns tartalma miatt ez az egyik legjobb választás, ha puffadással küzdünk. A katekinek képesek megsemmisíteni a testben a sejtkárosító hatással bíró szabad gyököket, egyúttal ellazítják az emésztőszerv izmait és megszüntetik a gáztermelődést. A legjobb eredmény elérése érdekében napi két, legfeljebb három csészével érdemes fogyasztani, aránylag magas koffeintartalma miatt legkésőbb délután 5 óráig.

Édeskömény

Az édesköményt évszázadok óta használják gyógyító hatása miatt, így nem meglepő, hogy ezen a listán is helyet kapott. A gyomorbántalmak terén az egyik leghatásosabb csodaszerként tartják számon: a benne lévő illóolajoknak, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően képes lenyugtatni a gyomrot, az ösztrogén-tartalma pedig megszünteti a puffadás okozta görcsöket. Mivel az emésztést is segíti, így rendszeres fogyasztása esetén elkerülhető az étkezés után jelentkező puffadás.

Pitypang

Senki sem gondolná, hogy a gyomként növő gyermekláncfű teaként elkészítve elképesztően jó hatással van az emésztőrendszerünkre. A pitypang tea természetes vízhajtó, így segít megszabadulni a felesleges folyadékoktól és méreganyagoktól; ez pedig nagyban hozzájárul a puffadás enyhítéséhez.

Ezen kívül a pitypang a májra is pozitív hatással bír, serkenti az epe termelését, és egyúttal gyorsítja a toxinoktól való megszabadulást.

(Bien)

(Borítókép: Tea. Illusztráció: Getty Images)