Új kutatásban vizsgálták a koronavírus elleni vakcina hatékonyságát aszerint, hogy melyik karba adják be azt. Mint kiderült, közel sem mindegy, hogy annak idején pontosan hova kaptuk az oltást.

Bár a legtöbben már nem tudják felidézni, fontos információ lehet, hogy annak idején melyik karjukba kapták a koronavírus elleni oltást, ugyanis mint az az Oregon Health and Science University legújabb kutatásából kiderült, a vakcina hatékonysága nagyban függ ettől az apróságnak tűnő ténytől.

A kutatók összesen  950 felnőtt részvételével vizsgálták a Pfizer-BioNTech Covid19 vakcináját. A résztvevőket két csoportra osztották, az egyikben olyanok voltak, akik mindkét oltást ugyanabba a karjukba kapták, a másik csoportba pedig azokat tették, akik ellentétes karjukba kapták a két vakcinát. Utóbbiak esetében sokkal jobb immunválaszokat mértek, amiből arra következtettek, hogy

aki két különböző karjába kapta az első, majd az azt követő emlékeztető-oltást, tovább marad immunis a koronavírus ellen. Sőt esetükben négyszeres antitest-növekedést mértek.

(HáziPatika)

(Borítókép: Oltást kapó férfi. Illusztráció: Getty Images)