A tavalyinál mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni idén húsvétkor, ha sonkát szeretnénk az asztalra tenni.

Köztudott, hogy az elmúlt időszakban hazánkban volt a legnagyobb az infláció az élelmiszerárakat tekintve, a sertéscomb ára például az elmúlt négy évben összesen 30 százalékkal emelkedett. A drágulásnak ugyanakkor több oka van, ezek közül is kiemelkedik, hogy 

a sertéshús német tőzsdei jegyzése az elmúlt időszakban jelentős mértékben emelkedett.

Éder Tamás, a Húsiparosok Szövetségének elnöke a Teolnak elmondta, hogy a sertéságazat súlyos problémákkal is küzd, így ez és az imént taglalt piaci trendek alapján várható, hogy a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús, és így a sonka árában.

„A sertéságazat a két évvel ezelőtti nehéz éve után, amelyben a felvásárlási terményárak magasak voltak, sok húsipari vállalkozás jelentős veszteséget könyvelt el. A sertéscomb árának növekedése és a fogyasztói vásárlóerő csökkenése pedig további kihívások elé állítja az iparágat” – hívta fel a figyelmet a szakember. Ha pedig mindez nem lenne elég, várhatóan az elkövetkezendő húsvéti időszak is dobni fog a várhatóan egyébként is magas árakon.

(Borítókép: Sonka. Fotó: Getty Images)