Elsősorban a genetikán, aztán az életmódunkon múlik, hogy milyen gyorsan jelentkeznek rajtunk az öregedés jelei, ám ha egy bizonyos információ birtokában vagyunk, akkor lassíthatjuk a folyamatot, közben pedig egészségesebbek is maradhatunk.

Érdekes tanulmányban vizsgálták kutatók, hogy pontosan hogyan zajlanak le a fizikai változások az évek előrehaladtával az egyes emberekben. Ehhez 106 egészséges egyént vizsgáltak 29 és 75 év között, akiktől egyebek mellett rendszeresen vettek vér- és székletmintát. Az eredményeket kiértékelve megállapították, hogy az öregedésnek különböző típusai vannak, és az egyének esetében attól függ az öregedés üteme, hogy melyik csoportba tartoznak.

Attól függően, hogy a vizsgálatban résztvevőknek milyen típusú problémákkal kellett szembenézniük az öregedés során, a kutatók négy különböző csoportot határoztak meg. Ezek az anyagcsere, az immunrendszer, a máj és a vese típusú öregedés.

A tudósok a csoportokat aszerint nevezték el, hogy az ahhoz tartozó személyek többnyire milyen egészségügyi problémákkal küzdenek. Az anyagcsere típusához tartozók az idő előrehaladtával hajlamosabbak lehetnek a cukorbetegség kialakulására, míg a máj típushoz tartozók a májbetegségekre hajlamosabbak. Az immunrendszer típusúakra életkortól függően gyulladás és immunrendszeri zavarok jellemzők, a vese típusba tartozó emberek esetében pedig a különféle vesét érintő problémák kockázata nő.

A szakemberek szerint ha rájövünk, hogy mi melyik csoportba tartozunk, könnyebben felkészülhetünk az öregedés során ránk váró potenciális egészségügyi problémákra, így speciális edzéstervvel és étrenddel tudatosan odafigyelhetünk az egészségünk fenntartására, ezzel megőrizve a vitalitásunkat és a fiatalságunkat.

Fontos kiemelni, hogy a kutatók szerint léteznek kombinált típusok is, így könnyen előfordulhat, hogy valaki több csoportba tartozik egyszerre. Ebben az esetben kombinált egészségügyi kockázatokkal szembesülhet az illető az idő előrehaladtával, ezért különösen fontos odafigyelnie az egészségére és az életmódjára. Szintén érdekessége a kísérletnek, hogy a két éven át megfigyelt résztvevők nem mutattak hajlamot a megállapított öregedési típusuk megváltozására,  egy-egy életmódbeli változtatás viszont jelentősen csökkentette az egészségügyi problémáik kockázatát.

(Femcafé)

(Borítókép: Öregedés. Illusztráció: Getty Images)