Fogyasszuk kenyérrel, lecsóban vagy hotdognak, a virsli a magyarok egy kedvelt étele, így nem meglepő, hogy egy-egy leértékelés alkalmával sokan betankolnak belőle. Ilyen esetben a megvásárolt termékek jó része a fagyasztóban végzi, ám régóta vita tárgya, hogy vajon valóban jó ötlet-e lefagyasztani a virslit. Utánajártunk!

A fagyasztás az egyik legjobb módja az élelmiszerek tartósításának, ám a hosszabb élettartamért rosszabb minőséggel fizetünk. Ennek oka, hogy a sejtekben lévő nedv hosszúkás, hegyes kristályok formájában fagy meg, ami jelentősen károsítja a sejtfalat.

„Amíg az élelmiszer fagyott állapotban van, ebből semmi szokatlant nem veszünk észre, de a felengedéskor a termék sok vizet engedhet, közben pedig megváltozhat az állománya” – nyilatkozta korábban a Díványnak Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője. A fagyasztás tehát ilyen szempontból negatív hatással lehet az élelmiszerek minőségére, ami a virsli esetében sincs másképp. Cserébe ugyanakkor hosszabb eltarthatóságot nyerünk, így nem kell kidobnunk, ha többet vettünk belőle annál, mint amennyit egy-két alkalommal elfogyasztunk.

Ha a fagyasztás mellett döntünk, akár az eredeti csomagolásában is hagyhatjuk a virslit, de fagyasztózacskókba vagy folpack fóliába csomagolva több adagra oszthatjuk, így ha ennénk belőle, nem kell a szükségesnél többet kiolvasztanunk. Az olvasztást a legcélszerűbb úgy intézni, hogy előző este áttesszük a terméket a hűtőbe, vagy hirtelen, meleg víz alatt engedjük ki.

Érdemes továbbá észben tartani, hogy a fagyasztóban sem tartható el örökké a virsli: ezt a fajta terméket legfeljebb két hónapig tárolhatjuk ilyen formában, ezután már jelentősen romlik az állaga, illetve meg is romolhat.

(Borítókép: Virsli. Illusztráció: Getty Images)