Egy friss kutatás szerint a gyümölcsök illata új lehetőségeket nyithat meg a rák és neurodegeneratív betegségek kezelésében.

Egy forradalmi kutatás új reményt kínál a rák és a neurodegeneratív betegségek kezelésében, amely szerint bizonyos gyümölcsök illata kulcsszerepet játszhat a betegségek legyőzésében. A ScienceAlert által közölt tanulmány szerint az érett gyümölcsökből és erjesztett élelmiszerekből származó illatok, mint például a diacetil, jelentős hatással lehetnek a gének kifejeződésére, még azokban a szövetekben is, ahol nincsenek szagreceptorok.

Anandasankar Ray, a Kaliforniai Egyetem sejt- és molekuláris biológusa által vezetett kutatásban gyümölcslegyeket és egereket teszteltek a diacetil nevű illékony vegyület hatásaival. A diacetil, amelyet az élesztőgombák bocsátanak ki erjedés során, és amit korábban vajszerű ízesítésre használtak ételekben, mint például a pattogatott kukorica, vagy a sörkészítés során keletkező melléktermékként is ismert, meglepő eredményeket hozott.

A kutatócsoport felfedezte, hogy a diacetil expozíció jelentős változásokat idézett elő a legyek és egerek génkifejeződésében, beleértve az agysejteket, az egerek tüdejét és a legyek csápjait. A hiszton-deacetiláz (HDAC) gátlók, amelyeket már korábban is alkalmaztak leukémia kezelésére, most új terápiás lehetőségeket nyitnak meg más ráktípusok és idegrendszeri betegségek, mint például a Huntington-kór elleni küzdelemben.

A kísérletek során a diacetilgőzök megállították az emberi neuroblasztómasejtek növekedését, ami lassította a neurodegeneráció előrehaladását a Huntington-kór légymodelljében. Ez a felfedezés nemcsak a rák, hanem számos neurodegeneratív betegség kezelésének új dimenzióit nyitja meg, rávilágítva az illatanyagok terápiás potenciáljára.

Anandasankar Ray megjegyzése szerint: „Teljes meglepetés volt, hogy az illatanyagok közvetlenül megváltoztathatják a gének kifejeződését, még olyan szövetekben is, amelyekben nincs szagreceptor.”

Ez a kutatás ígéretes előrelépést jelent a rák és neurodegeneratív betegségek kezelésében, és új lehetőségeket nyit a gyógyszerkutatásban. A diacetil és hasonló illatanyagok terápiás alkalmazása új horizontokat nyithat meg a betegségek elleni küzdelemben, amelyek eddig elérhetetlennek tűntek.

(házipatika)

(Borítókép: egy nő gyümölcsöt szagol. Illusztráció: Getty Images)