A szénsavas üdítőitalokat rengetegen fogyasztják, noha köztudott, hogy számos káros mellékhatásuk lehet.

Vélhetően senkinek nem mondunk újat azzal, hogy a cukros üdítőitaloknak számos káros hatása van egészségünkre nézve. Ezeket az italokat nem érdemes víz helyett fogyasztani, sőt napi bevitelük egészen biztosan nem múlik el következmények nélkül: növelik a cukorbetegség, a szívbetegségek, és az elhízás veszélyét is.

Ha mindez nem lenne elég, akkor kutatók nemrég egy újabb súlyos káros következményét fedezték fel a szénsavas üdítőitaloknak.

Kiderült, hogy a vesénket is óriási kockázatnak tesszük ki, ha akár napi egy doboz édesített italt rendszeresen elfogyasztunk.

A Dél-koreai szakemberek úgy vélik, hogy a szénsavas, cukros italok fogyasztása akár ötödével is növeli a halálos kimenetelű vesebetegség esélyét. A kutatók azt állapították meg, hogy akik 10 éven át napi egy pohár vagy egy doboz kólát fogyasztottak, azoknál sokkal nagyobb volt a krónikus vesebetegség kockázata, mint akik egyáltalán nem fogyasztottak a cukros, szénsavas üdítőitalból.

A tanulmány 127 830 ember adatait vizsgálta. Az alanyoktól többek között azt kérdezték meg, hogy milyen gyakran és mennyit fogyasztanak a különböző szénsavas üdítőitalokból, mint például a kóla. 

A kutatók megállapították, hogy egynél több ilyen jellegű ital fogyasztása naponta 26 százalékkal növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatásban résztvevők közül tíz év alatt mintegy 4459 embernél alakult ki a krónikus állapot.

(femcafe)

(Borítókép: Egy fiú kólásüvegekkel a kezében. Illusztráció: Peter Dazeley/Getty)