Számos egészségügyi problémát jelezhet az arcunk, többek között annak állapota és színe. A fakó arcbőr súlyos betegségre utalhat, ám sokan nem veszik azt komolyan.

Súlyos egészségügyi problémát jelezhet a fakó arcbőr, sokan mégsem tulajdonítanak neki jelentőséget. Bár önmagában nem biztos, hogy bajt jelent, egyéb tünetekkel társulva komoly betegségre, 

pontosabban vérszegénységre utalhat.

Ebben az esetben nemcsak az arc, de a tenyér, az alsó szemhéj belső fele és a nyelv is fakó árnyalatú. A vérszegénység ugyan kezelhető, de ha nem veszik időben észre, hosszú távon szívritmuszavarhoz vezethet, ugyanis ha a vörösvérsejtekben nincs elég hemoglobin, akkor nem szállítanak megfelelő mennyiségű oxigént sem. Ilyenkor a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy mindenhova elég oxigén jusson a szervezetben, ettől pedig a szívritmusunk szabálytalanná válhat. Az ilyenkor jelentkező szokatlan fáradtságot is az okozza, hogy megfelelő mennyiségű oxigén nélkül az egész szervezetünknek keményebben kell dolgoznia, hogy elég energiája legyen a mindennapi tevékenységekhez.

Az is vérszegénységet jelezhet, ha nem fog jól az agyunk és nehezünkre esik koncentrálni, hiszen ilyen esetben az agynak sem jut annyi oxigén, amennyire szüksége lenne. Ennek következtében lassabban gondolkodunk, nehezebben összpontosítunk, és egyes feladatok megoldása sokkal több időbe telhet a szokásosnál.

További tünetek lehetnek a körmök elvékonyodása, töredezetté válása, a száj kirepedezése, sebesedése, illetve az olyan különös dolgok megkívánása, mint a jég, a föld vagy a kréta.

Minél több tünetet tapasztalunk magunkon egyszerre, annál nagyobb rá az esély, hogy vérszegénységben szenvedünk. Fontos, hogy mielőtt orvoshoz forduljunk, hogy szakember határozhassa meg, mennyire súlyos az esetünk, illetve hogy mi a legmegfelelőbb kezelési módszer.

(HáziPatika)

(Borítókép: Sápadt férfi a homályban. Illusztráció: Getty Images)