Felbontás után a sajt hamar romlásnak indulhat, ám néhány ügyes praktikával meghosszabbíthatjuk a szavatosságát.

Rendkívül ínycsiklandó, nem mellesleg sokoldalú alapanyag: a sajtot számos fogáshoz használjuk hozzávalóként, hidegtálakhoz, mártásokhoz, sőt levesekhez is. Egyetlen baja, hogyha nem tároljuk megfelelően, akkor hamar megromolhat, ám a szavatossági ideje nagyban függ attól, hogy milyen fajta a sajt, illetve attól is, hogy hogyan tároljuk.

Mindegyik sajtfajta esetében fontos, hogy azokat alul, a hűtőszekrény zöldségfiókjában tartsuk, ott ugyanis egyenletesebb a hőmérséklet, amely akkor sem ingadozik, ha gyakran nyitogatjuk a hűtőajtót.

Ezen kívül fontos, hogy a műanyag csomagolásban vásárolt sajtokat a felbontást követően vegyük ki a nejlonból és szorosan tekerjük át egy semleges illatú sütő- vagy viaszpapírba, így kevésbé szívják magába a hűtőben terjengő egyéb illatokat, szagokat. A magas zsírtartalmú sajtokat, mint például a parmezánt, nyugodtan tárolhatjuk a fagyasztóban is, viszont a lágy változatok, mint a mozzarella, nem fagynak meg jól, így azokat érdemes néhány napon belül elfogyasztani. A cheddar, a gouda vagy a trappista frissessége úgy is sokáig megőrizhető, ha légmentesen zárható edénybe tesszük.

(Femcafé)

(Borítókép: Sajt a hűtőben. Illusztráció: Getty Images)