Egy mélyreható dél-koreai kutatás rávilágított, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott kóla jelentősen növeli a krónikus vesebetegség kockázatát.

A kóla, mint az egyik legnépszerűbb üdítőital világszerte, sokak kedvenc itala, ám egy friss dél-koreai kutatás komoly aggodalmakat vet fel ezen ital rendszeres fogyasztásának egészségügyi következményeivel kapcsolatban.

A tanulmány, amely 127,830 felnőttet vizsgált meg egy évtizeden át, kimutatta, hogy azoknál, akik napi egy pohár kólát ittak, 4459 főnél jelentősen megnőtt a krónikus vesebetegség kialakulásának esélye.

Ez a megdöbbentő adat világossá teszi, hogy a kóla és hasonló szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat. A kutatás vezetője szerint azonban vannak egészségesebb alternatívák, mint például a természetes hozzávalókból készült gyümölcslevek, amelyek nem hordozzák ezt a kockázatot, így biztonságosabb választást jelenthetnek azok számára, akik szeretnék elkerülni a vesebetegség veszélyét.

A krónikus vesebetegség esetén gyakran szükség van dialízis kezelésre, ami jelentősen korlátozza a beteg napi folyadékbevitelét és erőteljesen ronthatja az életminőséget. Az édesítőszerrel készült italok, mint például az aszpartámot tartalmazó változatok, szintén nem kínálnak biztonságos alternatívát, hiszen ezek fogyasztása egyéb egészségügyi aggályokat is felvet.

A vesebetegség tünetei közé tartozik a fogyás, rossz étvágy, a végtagok duzzanata, légszomj, fáradékonyság, vér a vizeletben, gyakori vizelési inger, alvászavarok, viszkető bőr, izomgörcsök és fejfájás. Ezek a jelek arra hívják fel a figyelmet, hogy ideje újragondolni italfogyasztási szokásainkat és elkerülni a káros üdítőket.

A kóla háztartási tisztítószerként való használata is bemutatja, milyen erős maró hatással bírhat ez az ital - vajon tényleg ezt akarjuk a szervezetünkbe juttatni? A kutatás eredményei egyértelmű üzenetet közvetítenek: a tudatos táplálkozás és az egészséges italok választása elengedhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében.

(Borítókép: egy kisgyerek, aki üdítőt fogyaszt. Illusztráció: Getty Images)