Számos káros mellékhatása lehet, ha nyitott szájjal alszunk. Ezek közül a mellékhatások közül a legtöbb hosszú távon ártalmatlan, ám olyan is akad közöttük, amelyek valóban veszélyesek lehetnek.

Sokunkkal előfordult már, hogy megmagyarázhatatlan módon kialvatlanul ébredtünk reggel, ám ha ez napi rendszerességgel történik, az már aggodalomra adhat okot. A rossz alvásminőség az egészséget károsítva súlyosbíthatja a mentális problémákat, elhízást okozhat, gyengítheti a szívet és különféle szájüregi problémák kialakulásához vezethet.

Az orrdugulás az egyik leggyakoribb oka az alvásminőség romlásának, az érintettek pedig ilyen esetben rendszerint szájon át lélegeznek. Egy kétezer felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során a résztvevők 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy alvás közben így lélegzik, közülük pedig minden harmadik emberről kiderült, hogy gyakrabban tapasztal orrdugulást, mint azok, akik az orrukon vesznek levegőt.

Rossz alvásminőségre összességében a résztvevők csaknem 40 százaléka panaszkodott.

Szakemberek szerint a szájon át történő légzés azért okoz alvászavart, mert így kevesebb oxigén jut a szervezetbe. Az ebből következő kialvatlanság pedig hatással lehet a másnapi feladatok elvégzésére is, hiszen fáradtan kevésbé tudunk jól teljesíteni. Mindezen kívül a szánk kiszáradásával a felső légúti fertőzések, valamint a mandulagyulladás kialakulásának az esélye is nő. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy az orrdugulásnak és a szájon át való légzésnek gyakori oka lehet az allergia vagy a megnagyobbodott mandula is. Nem véletlen, hogy a vizsgálatba bevontak több mint 30 százaléka tapasztalt arcüregi nyomást és fájdalmat.

Az orrdugulás csökkentése érdekében javallott a sós vagy tengervizes orrspray-k rendszeres használata, valamint a háton alvás. Az sem árt, ha több párnát teszünk a fejünk alá, ezzel segítve az orrlégzést. Törekedjünk arra is, hogy az otthonunk allergénektől mentes legyen, illetve hogy napközben is az orrunkon át lélegezzünk.

(Dívány)

(Borítókép: Alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)