Egy ma még nem ismert, ám potenciálisan nagy veszélyt jelentő kórra figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet. A szakemberek X-betegségnek nevezték el azt a jövőben felbukkanható egészségügyi veszélyt, amely emberek millióinak fenyegetheti majd az életét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus-járvány után az emberiségnek fel kell készülnie egy minden eddiginél halálosabb kór megjelenésére, amely a jövőben emberek millióit fenyegetheti. Az egyelőre nem ismert, ám potenciálisan nagy veszélyt okozó kórt a szakemberek X-betegségnek nevezték el, amelyet még a koronavírus-járvány előtt, 2018-ban adtak hozzá az emberiséget fenyegető legfontosabb kórságok listájához. 

A betegség a valóságban még nem létezik, a világszervezet egy lehetséges forgatókönyvre próbál így felkészülni.

Az imént említett listára a nagyon komoly fenyegetést jelentő kórok kerülnek fel, így az X-betegség mellett olyan fertőzések szerepelnek rajta, mint a SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vagy az ebola. A WHO elemzése szerint ha egy nap felüti a fejét, 

az x-betegség a koronavírusnál hússzor több áldozattal járhat, vagyis mintegy 50 millió ember vesztét okozhatja.

A világszervezet elengedhetetlennek tartja, hogy felkészülési stratégiát alakítson ki egy következő világjárványra, különösen azért, mert a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a világ országai nincsenek felkészülve egy ilyen horderejű problémára. A davosi Világgazdasági Fórumon indítványozták, hogy pandémiás alapot és a vakcinák előállítására transzferközpontot hozzanak létre Dél-Afrikában.

(Pénzcentrum)

(Borítókép: Kórokozót vizsgáló vegyész. Illusztráció: Getty Images)