A kullancsok csípésével a legtöbben a Lyme-kórt, illetve az agyvelő- és agyhártyagyulladást kötik össze. Ez nem véletlen, hiszen ezek az általuk leggyakrabban terjesztett betegségek, amelyeket ha időben felismerünk, akkor könnyen gyógyíthatók. Az alábbiakban összeszedtük a Lyme-kórra utaló tüneteket!

A kullancsok terjesztette Lyme-kór változatos tünetekkel jelentkezhet, az időben megkezdett kezelés azonban gond nélkül gyógyíthatja.

Idén az enyhe tél hatására sokkal nagyobb az esélye, hogy kullancs tapadjon ránk. Ezek az állatok normális esetben téli álmot alszanak, ekkor csökken az anyagcseréjük, a légzésük, nem táplálkoznak, nem keresnek gazdát. Elbújnak az avarban, vagy a talajban. A legkedvezőtlenebb számukra, ha a hómentes napok kemény faggyal párosulnak, ami idén szinte egyáltalán nem valósult meg, ezért bizonyosan nagyobb populáció válik aktívvá a tavasz beköszöntével.

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb és legismertebb betegség az úgynevezett Lyme-kór. Alább összeszedtük, hogy mely tünetek esetén kell gyanítanunk, hogy elkaptuk ezt a fertőzést:

  • bőrön megjelenő piros karikák (nem fáj, nem viszket),
  • fejfájás,
  • izomgyengeség,
  • szemmozgató idegek károsodása,
  • arcbénulás.

Bár ezek elsőre ijesztő tünetek, de a kezelést követően az esetek túlnyomó többségében a beteg teljesen meggyógyul. A legtöbb neurológiai tünet inkább hónapokkal, sőt évekkel a fertőzést követően alakul ki.

Így előzze meg a kullancscsípést

Érdemes zárt cipőt, zoknit, hosszú nadrágot viselni kiránduláskor, a kullancs ugyanis – a tévhittel ellentétben  – nem a fáról esik az emberre, hanem a talaj növényzetéről mászik fel a lábszáron. A legjobb, hogyha azonnal kiveszi a vérszívót, amint meglátja. A kullancs ugyanis, miután bepréseli fejét és csápjait a bőrbe, mielőtt elkezdené a vérszívást ürít, amit nem szabad megvárni, ezáltal kerülhet be ugyanis a szervezetbe a Lyme-kórt okozó baktérium.

(Borítókép: Kullancs. Illusztráció: Sciepro/science Photo Library/Getty)