Dr. Sztancsik Ilona, a Budai KardioKözpont szakértője a fogápolás és a kardiológiai egészség közötti szoros kapcsolatot kiemelve egy cikkben hangsúlyozta, hogy a megfelelő szájhigiénia nemcsak a fogak egészségét védi, hanem jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát is.

Az összefüggés a fogak egészsége és a szívbetegségek között egyre inkább középpontba kerül az egészségügyi kutatásokban. Dr. Sztancsik Ilona, aki a Budai KardioKözpont kardiológusaként, aneszteziológusként és intenzív terapeutaként dolgozik, rávilágított arra, hogy a nem megfelelő szájhigiénia nemcsak a fogakat érinti, hanem növelheti a szívbetegségek kockázatát is.

A fogmosás fontossága túlmutat a szuvasodás megelőzésén; a fogyasztott ételek után a fogakon képződő lepedék ideális környezetet biztosít számos baktérium számára, köztük olyanoknak, amelyek a fogakat és a fogínyt károsíthatják. Ha nem történik megfelelő tisztítás, a lepedék fogkővé alakul, amely még több káros baktériumot eredményez gyulladáshoz és fogínybetegséghez vezetve.

Különösen veszélyeztetettek a

  • cukorbetegek,
  • vérképzőszervi betegségekben szenvedők,
  • anyagcsere-betegséggel küzdők,
  • gyenge immunrendszerűek,
  • várandós nők,
  • dohányosok,
  • rendszeres stressznek kitett személyek,
  • azok, akik nem fordítanak kellő figyelmet a szájápolásra.

A szájüregi baktériumok általában nem jutnak be a véráramba, de a rossz szájhigiénia miatt kialakuló ínygyulladás és fogínyvérzés apró sérüléseken keresztül megnyitja az utat ezeknek a kórokozóknak. Ezek a baktériumok képesek a vérlemezkékhez tapadni és vérrögképződést okozni, ami szívinfarktushoz vezethet, mivel az érelmeszesedés miatt kialakult szűkületekben vérrögök képződhetnek, elzárva ezzel a szívizom oxigénellátását.

A megfelelő fogápolást sosem késő elkezdeni, ezt egy kutatásban bizonyították olasz és brit tudósok, akik enyhe fogágybetegségben szenvedő betegek nyaki artériáinak állapotát vizsgálták kezelés előtt és után.

Egy évvel a kezelés után jelentős javulást tapasztaltak nemcsak a szájüregi baktériumok számában, hanem a gyulladás és az érelmeszesedéssel összefüggő érfalvastagodás mértékében is.

Dr. Sztancsik Ilona hangsúlyozza, hogy bizonyos esetekben elengedhetetlen a részletes kardiológiai kivizsgálás, például ha légszomjat, szédülést tapasztalunk, ha a szívünkkel kapcsolatos problémákat érzékelünk, ha csökken a teljesítőképességünk, vagy ha mellkasi, vállba, karba, hasba sugárzó fájdalmaink vannak. Fontos a rendszeres szűrés azok számára is, akik magas vérnyomásban szenvednek, magas a koleszterinszintjük, vagy ha a családjukban gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek.

Az évente legalább egyszeri kardiológiai kivizsgálás különösen ajánlott azoknak, akik túlsúllyal, dohányzással, magas só- és alkoholfogyasztással, stresszes életmóddal, vagy rossz fogazattal küzdenek, hogy elkerüljék a súlyos, akár végzetes következményeket.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Fogorvos munka közben. Illusztráció: Getty Images)