Számos étel elengedhetetlen alapanyagaként szolgál, nem mellesleg az egészségünkre és vitalitásunkra is kiváló hatással van: a kígyóuborka sokoldalúan felhasználható zöldség, ugyanakkor egészséges életviteli szempontból sem elhanyagolható alapanyag. Mutatjuk, miért!

A kígyóuborka több szempontból is fontos zöldség, ugyanis amellett, hogy számos hidegtál és mártás, például a görög saláta és a tzatziki fontos részét képezi, valamint több főételnél, például hamburgerkészítésnél is remek alapanyagként szolgál, az egészségünkre is kitűnő hatással van. Pozitív tulajdonságai hozzájárulhatnak a mindennapos jólétünkhöz, ha pedig egy hónapon át minden nap eszünk belőle egy keveset, meglepő változásokat tapasztalatunk magunkon.

A kígyóuborkának rendkívül alacsony a kalória-, ellenben magas a víztartalma, ennek folytán remek segítő jobbot nyújt a fogyásban és segít hidratáltan tartani a szervezetet. Nem kevesebb, mint 95 százalékos víztartalma a bőrnek is nagyon jót tesz, ugyanis helyreállítja annak állapotát, továbbá megszabadít minket a felhalmozódott méreganyagoktól és a hajunk is sokkal egészségesebb lesz tőle.

A külsőnkre gyakorolt hatásai mellett a szervezetünk egészségét érintő tulajdonságai sem elhanyagolhatók: ugyancsak magas víz-, valamint rosttartalma segít beindítani az emésztést, támogatja az ideális bélműködést és ezáltal a méregtelenítés folyamatát. Nem mellesleg erős antibakteriális hatással rendelkezik, ennek köszönhetően könnyen elpusztítja a szájüregben lévő baktériumokat. Hogyha napközben elrágunk el egy-egy karika uborkát, majd fél percig a szánkban tartjuk, a kellemetlen lehelettől is pikk-pakk megszabadulhatunk. Mindennek tetejében a kígyóuborka kitűnő forrása olyan fontos tápanyagoknak, mint a vitaminok és ásványi anyagok, például a C-vitamin, K-vitamin, valamint kálium és magnézium, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához.

(Femcafé)

(Borítókép: Férfi kígyóuborkával a kezében. Illusztráció: Getty Images)