A pislogás többet árul el az egészségünkről, mint azt bárki gondolná.

Pislogásunk gyakorisága által kiderülhet, hogy szenvedünk-e bármilyen komoly betegségben vagy sem. A legtöbb felnőtt átlagosan 3-5 másodpercenként pislog. Ez nevezhető normális értéknek, hiszen ez a mennyiség segít nedvesen és tisztán tartani a szemet. Egyes esetekben azonban ennél jóval többször vagy épp kevesebbszer pislogunk. Alább összeszedtük, hogy milyen kórságokra utalhat, ha túl gyakran vagy épp túl ritkán tesszük mindezt!

Parkinson-kór

Számos tanulmány kimutatta, hogy a pislogás sebessége tükrözi az agyban lévő dopamin mennyiségét, amiből minél kevesebb van, annál ritkábban pislogunk. Ennek a jelenségnek a hátterében akár Parkinson-kór is állhat.  A Parkinson-kór egy olyan progresszív neurodegeneratív betegség, ami a dopamint termelő sejtek fokozatos pusztulásával jár.

Graves-Basedow-kór

Ez a kórság a pajzsmirigy autoimmun betegsége, ami pajzsmirigy-túlműködést vált ki, ami gyakran ritkább pislogási ingerrel is jár. A betegség további gyakori jelei: szorongás, remegés, hőérzékenység, valamint szabálytalan szívverés. Ezen felül gyakran jelentkezhetnek egyéb szemproblémák is. 

Stroke

Az agyvérzés, vagyis az úgynevezett Stroke szintén lelassíthatja a normál pislogási gyakoriságot, ennek pedig az az oka, hogy a szemhéj vagy az arc idegei, esetleg a szemhéjizmok károsodhatnak.

Tourette-szindróma

Sokan csak furcsa szokásnak tartják a tikkelést gyerekeknél, ám egy furcsa idegrendszeri betegség is lehet a háttérben. A Tourette-szindrómások képtelenek visszafojtani bizonyos beidegződéseket, így például szokatlanul gyakran pisloghatnak. 

(Femcafé)

(Borítókép: Egy férfi szeme. Illusztráció: medlar/Getty)