A vakációk és hétvégi kiruccanások során sok esetben foglalunk úgy szállást, hogy az ár a svédasztalos reggelit is tartalmazza. A kirakott finomságokkal hajlamosak vagyunk a kelleténél jobban megpakolni a tányérunkat, hogy napközben később jöjjön ránk az éhség. Érdemes azonban vigyázni, milyen ételeket választunk a büféreggelin, szakember szerint ugyanis egyes fogásokat érdemes messziről elkerülni.

Kínáljanak rántottát, felvágottat, müzlit vagy más hideg, illetve meleg reggeli fogást a különböző szállodákban, Jay Tetro mikrobiológus arra figyelmezteti az utazókat, hogy különös figyelmet fordítsanak arra, milyen ételeket fogyasztanak a büféreggelin, egyes fogásokat ugyanis érdemes messziről elkerülni egészségügyi kockázatok miatt. A szakember összesen hétféle kínálatot sorolt felt, illetve egy olyan hozzávalót is külön kiemelt, amelyet semmiképpen se tegyünk a tányérunkra félpanziós ellátás során.

A rossz hírünk az, hogy nagyon sok kedvenc reggeli fogást sorakoztatott fel az élelmiszeripari szakértő, mellettük pedig a különböző mártások rejtette veszélyre hívta fel külön a figyelmet. Elmondása szerint a rövid eltarthatósági idejű önteteket mindenképpen kerüljük el, ha jót akarunk magunknak. Ezek között említi például a majonézt, salátaöntetet, de a citromszeleteket is, mivel ezek a termékek hamar a baktériumok melegágyává válhatnak. Ezen kívül a lekvárt, dzsemmet és mogyoróvajat is külön kiemeli.

„Ha ezek a termékek nyitva vannak és a kanalak, illetve egyéb dolgok csak ott hevernek mellettük, akkor nagyon nagy rá az esély, hogy az emberek beledugják az ujjukat kóstolás gyanánt” – hívta fel a figyelmet, megjegyezve az emberek hanyag kézmosási szokásait és kiemelve az ételek szennyeződésének veszélyét. A szakember azt tanácsolja, hogy keressük az egyenként csomagolt termékeket, mert biztosan csak így kerülhetjük el az egészségünkre káros szennyeződéseket.

A KÖVETKEZŐ ÉTELEKET HA TEHETI, SZINTÉN KERÜLJE:

Sült krumpli

A mashed.com szerint a sült krumplit nagyon jól, de nagyon rosszul is el lehet készíteni. Amellett, hogy utóbbi esetben sokszor alulsózott és zsíros, a minőségük is gyorsan romlik, ugyanis a krumpli kint a pulton állva hamar elveszíti természetes nedvességtartalmát.

Gyümölcssaláta

Akik a könnyű, egészséges reggeli hívei, gyakran tesznek gyümölcsöket a tányérjukra, ám ezek a termékek nagyon könnyen szennyeződnek kórokozókkal, például szalmonellával, E. colival, de akár Hepatitis-A vírussal is. Ha kellően meg vannak tisztítva, akkor sem feltétlenül jelentenek jó választást, sok esetben ugyanis cukorsziruppal vagy cukros dzsúszokkal tálalják azokat.

Müzli, gabonapehely

A müzli és a gabonapehely ugyancsak tele lehet cukrokkal és finomított szénhidrátokkal. Ha csak ezt fogyasztjuk reggelire, nagyon hamar újra megéhezünk, miközben a vércukorszintünket az egekbe röpítjük. Ha mégis hasonló eledelre vágyunk, a szakemberek tanácsa szerint érdemes magvakkal teli granolát választanunk, az ugyanis hosszabb ideig teltségérzetet nyújt, nem mellesleg magas a vitamin, rost- és fehérjetartalma.

Nyers osztriga

Bár ez a fogás általában csak luxusszállodákban és tengerparti hotelekben érhető el, alkalomadtán találkozhatunk vele. Az osztrigát eleve nyersen, sokszor citromlével vagy Tabasco szósszal fogyasszuk, ugyanakkor érdemes vigyázni vele, ugyanis ha rosszul választjuk meg az osztrigát, a nap további részében fel sem tudunk majd kelni a toalettről. Éppen ezért megbízható helyen, megbízható forrásból szerzett osztrigát ajánlott csak fogyasztani. Ha a büféasztalon, kihelyezve találkozunk vele, jobb elkerülni, ugyanis különösen kitettek az olyan veszélyes kórokozóknak, mint például a norovírus, amely a gyomor-bélhurut leggyakoribb kiváltó oka. Szélsőséges esetben halálos kimenetelű is lehet.

Rántotta

A legtöbben biztosan reménykedtek benne, hogy ez az étel nem kerül fel a listára, ám sajnos a szakemberek a rántottát sem ajánlják büféasztalról fogyasztani. A legtöbb szálláshelyen tojásporból vagy más tartósabb, olcsóbb és gyorsabban elkészíthető alternatívából készítik a rántottát, így az íze sem az igazi, valamint a tojásban található értékes tápanyagoknak is híján van. Ha pedig mégis friss tojásból készül, egy idő után elkerülhetetlenül romlik az állaga.

Elősütött reggeli húsételek

A sült bacon és a kolbász általában a reggeli kínálat fő fogásai, hiszen tojással együtt könnyen összeállítunk magunknak egy tipikus angol reggelit. Ugyanakkor a tojáshoz hasonlóan minél tovább ki vannak téve, annál rosszabbak lesznek, ahogy a zsír elszivárog belőlük.

Palacsinta

A palacsinta ugyancsak veszít a kívánatosságából, minél tovább áll a melegítő tálcán. Akárcsak a sült krumpli, a palacsinta is frissen sütve a legfinomabb. Éppen ezért csak akkor érdemes ezt a fogást választanunk, ha az étterem rendelésre is készít belőle.

Mit egyek?

A szakemberek tanácsa szerint a legjobb, ha frissen kínált, napi gyümölcsöket, füstölt lazacot, sajtot és hideg fogásokat választunk.

(Borítókép: Kétgyerekes család egy büféreggelin. Illusztráció: Getty Images)