Bizonyára a legtöbbünkkel előfordult már, hogy nyaki merevséggel, fájdalommal ébredtünk és hirtelen nem tudtuk, hogy mihez kezdjünk. Bár a kellemetlen tünet a legtöbb esetben rövid idő alatt magától elmúlik, érdemes észben tartani néhány praktikát, amelyek segítségével felgyorsítható a gyógyulási folyamat.

A reggeli ébredéskor jelentkező nyaktájéki fájdalmat a legtöbbször az okozza, hogy rossz testhelyzetben alszunk és szó szerint elfeküdjük a nyakunkat. Bár sokan egyből a masszőrünk vagy a háziorvosunk telefonszáma után nyúlunk a lehető leggyorsabb gyógyulás reményében, sok esetben a tünet magától elmúlik. Ha azonban mégis fel szeretnénk gyorsítani a folyamatot, léteznek könnyű, otthon végezhető gyakorlatok, amelyek nem kerülnek sem időbe, sem pénzbe.

  • Hideg borogatás: a hideg vízzel átáztatott borogatás vagy a jegelés segít csökkenteni a nyaki izmok gyulladását. A jegeléshez használhatunk speciális, hideg-meleg gélpárnát, de akár vékony törülközőbe csavart fagyasztott zöldséget is. A borogatást alkalmanként 20 percig tartsuk a nyakon.
  • Meleg borogatás: ez abban az esetben javasolt, ha a nyaki fájdalom több mint 12 órája tart. A nyugtató, izomlazító hatású meleg borogatást szintén 20 percig alkalmazzuk.
  • Masszázs, nyújtás: nem feltétlenül kell több ezer forintot költenünk hivatásos masszőrre, ugyanis az is elég lehet, ha óvatosan megmasszírozzuk a nyakunkat mi magunk, majd végzünk néhány nyújtógyakorlatot. Ezzel felpezsdíthetjük a vérkeringést és segíthetünk a bemerevedett izmoknak, hogy visszanyerjék a természetes lazaságukat. Ha a fájdalom miatt egy-egy nyújtást nem tudunk elvégezni, ne erőltessük!
  • Fájdalomcsillapító: akkor érdemes gyógykészítmény bevételéhez folyamodni, ha az eddig taglalt módszerek nem válnak be és a fájdalom elviselhetetlenné válik vagy jelentős mértékben korlátozza a mozgást, akadályozva ezzel a mindennapi tevékenységeket.

A rossz alvási pozíció okozta nyaki merevséget és fájdalmat természetesen megelőzni is lehet, ehhez a következőket kell tennünk:

  • Változtassuk meg az alvási helyzetünket: a legtöbb esetben a hason fekvés okozza a reggeli panaszokat, de az oldalt fekvés is megterhelheti a nyakat és a gerincet. Próbáljunk minél többet a hátunkon feküdni!
  • Használjuk jól a párnákat: ahelyett, hogy magunk mögé tornyosítjuk a párnákat és ezzel a gerincünknek előnytelen testhelyzetet veszünk fel, inkább tegyük a plusz párnát a térdeink közé, ha oldalasan fekszünk. Ezzel segíthetjük, hogy a gerinc nyaki és háti szakasza egy szintbe kerüljön.
  • Aludjunk tollal töltött vagy memóriahabos párnán: ezek a párnák hatékonyan képesek idomulni a fejhez és a nyakhoz, biztos támasztékot nyújtva. A túl puha és a túlságosan kemény párna egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy reggelente bemerevedett és fájó nyakkal ébredjünk.
  • Ügyeljünk a tartásunka: nap közben is fontos, hogy ne legyünk túl sokáig ugyanabban a testhelyzetben. Időről időre álljunk fel a számítógép vagy a tévé elől és mozgassuk át a nyakat és a vállakat, végezzünk néhány nyújtógyakorlatot!
  • Korlátozzuk az okostelefonok, táblagépek használatával töltött időt: amikor ezeken a készülékeken, a fejünket lefelé hajtva olvasunk, böngészünk, játszunk, megfeszített pozícióban tartjuk a nyak és a váll izmait, így azok könnyen elfáradnak.
  • Használat közben ügyeljünk az eszközök pozíciójára: tartsuk szemmagasságban az okostelefont, illetve beszélgetés közben ne szorítsuk a vállunk és a fülünk közé!

Ha nehezen tudjuk megelőzni, hogy nyaki fájdalommal, merevséggel ébredjünk, valamint az enyhítésére tett erőfeszítéseink is csődöt mondanak, a probléma pedig krónikussá válik, vagyis rendszeresen, akár heti több alkalommal is tapasztaljuk azt akár a mozgástér beszűkülésével, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Egy nyakát fájlaló férfi. Illusztráció: Getty Images)