Egyénenként változó a népszerűsége, az egészségünkre ugyanakkor vitathatatlanul jó hatással van: az ananász koktélban, sült ételekhez és süteményekhez, valamint nyersen is kiváló, ám aki utóbbi képpen fogyasztja, bizsergő, nagy mennyiség esetén pedig maró érzést tapasztalhat a szájában. Nemrég kiderült, miért.

Minél többet fogyasztunk a nyers ananászból, annál jobban bizsereg a szánk. Ezt már mindenki tapasztalta, aki szereti a trópusi gyümölcsöt, az okát azonban csak kevesen tudják. Nemrég a 77 ezer követővel rendelkező SF Microscopy nevű, tudományos tartalmakat gyártó TikTok-oldal részletes magyarázatot adott a jelenségre, miközben mikroszkóp alatt vizsgált meg egy darab ananászt. A követők valósággal elborzadtak, amikor kiderült: valójában mi okozza a bizsergető érzést.

Több ezer tűszerű kristály szúrja meg a szánkat!

Pontosabban kalcium-oxalát kristályok ütnek lyukat a sejtmembránokon, ezzel irritációt okozva” – fogalmaztak a felvételen, miközben megmutatták a kristályok mikroszkopikus képét.

Egyes elméletek szerint ez a gyümölcs védekező mechanizmusa a növényevő élőlényekkel szemben. Utóbbiak nyála váltja ki az irritációt okozó kalcium kristályok működését, ha a gyümölcs megsérül.

@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ ♬ Sunshine - WIRA

(LADBible)

(Borítókép: Ananászt evő férfi. Illusztráció: Getty Images)