Minél többet fogyasztunk a nyers ananászból, annál jobban bizsereg a szánk. Ezt már mindenki tapasztalta, aki szereti a trópusi gyümölcsöt, az okát azonban csak kevesen tudják. Nemrég a 77 ezer követővel rendelkező SF Microscopy nevű, tudományos tartalmakat gyártó TikTok-oldal részletes magyarázatot adott a jelenségre, miközben mikroszkóp alatt vizsgált meg egy darab ananászt. A követők valósággal elborzadtak, amikor kiderült: valójában mi okozza a bizsergető érzést.
Több ezer tűszerű kristály szúrja meg a szánkat!
Pontosabban kalcium-oxalát kristályok ütnek lyukat a sejtmembránokon, ezzel irritációt okozva” – fogalmaztak a felvételen, miközben megmutatták a kristályok mikroszkopikus képét.
Egyes elméletek szerint ez a gyümölcs védekező mechanizmusa a növényevő élőlényekkel szemben. Utóbbiak nyála váltja ki az irritációt okozó kalcium kristályok működését, ha a gyümölcs megsérül.
(LADBible)
(Borítókép: Ananászt evő férfi. Illusztráció: Getty Images)