Egyénenként változó a népszerűsége, az egészségünkre ugyanakkor vitathatatlanul jó hatással van: az ananász koktélban, sült ételekhez és süteményekhez, valamint nyersen is kiváló, ám aki utóbbi képpen fogyasztja, bizsergő, nagy mennyiség esetén pedig maró érzést tapasztalhat a szájában. Nemrég kiderült, miért.

Minél többet fogyasztunk a nyers ananászból, annál jobban bizsereg a szánk. Ezt már mindenki tapasztalta, aki szereti a trópusi gyümölcsöt, az okát azonban csak kevesen tudják. Nemrég a 77 ezer követővel rendelkező SF Microscopy nevű, tudományos tartalmakat gyártó TikTok-oldal részletes magyarázatot adott a jelenségre, miközben mikroszkóp alatt vizsgált meg egy darab ananászt. A követők valósággal elborzadtak, amikor kiderült: valójában mi okozza a bizsergető érzést.

Több ezer tűszerű kristály szúrja meg a szánkat!

Pontosabban kalcium-oxalát kristályok ütnek lyukat a sejtmembránokon, ezzel irritációt okozva” – fogalmaztak a felvételen, miközben megmutatták a kristályok mikroszkopikus képét.

Egyes elméletek szerint ez a gyümölcs védekező mechanizmusa a növényevő élőlényekkel szemben. Utóbbiak nyála váltja ki az irritációt okozó kalcium kristályok működését, ha a gyümölcs megsérül.

(LADBible)

(Borítókép: Ananászt evő férfi. Illusztráció: Getty Images)