Spagetti-szerű foszlányokban bomló nyers csirkehús akasztott ki több vásárlót a közelmúltban. A közösségi médiában terjedő horrorisztikus képek sokakban megrendítették a bizalmat a nagy bevásárlóláncokban értékesített csirkehús minőségével kapcsolatban.

Sokak kedvét hetekre elvették a csirkehústól az interneten terjedő, úgynevezett spagetti csirkékről terjedő fotók. A képeken főként kézben tartott csirkemellek láthatók, amelyekről spagetti-szerű foszlányokban bomlik le a hús. A vírusszerűen terjedő felvételek közül egy texasi édesanya, Alesia Cooper osztotta meg az elsőt. A hölgy akkor még úgy vélte, hogy valamilyen hamis húst kapott a boltban, ám a kép terjedésével a hozzászólók között többen is akadtak, akik elmagyaráztak, mi okozza a visszataszító jelenséget, amely a tenyésztett csirkék egy kis százalékát érinti.

Mint kiderült, a „spagettihús” annak a tenyésztési gyakorlatnak az eredménye, amely a csirkéket gyorsabb növekedésre készteti. Lényegében, amikor a csirkéket rövid idő alatt abnormálisan nagyra növesztik, az izmokat alkotó szövetek nem kapnak elég oxigént, ami a rostok szétválását okozza.

A kifejezetten hústermelésre tenyésztett, úgynevezett broiler csirkéket az amerikai Nemzeti Csirketanács szerint ma kétszer olyan gyorsan nevelik, mint 50 évvel ezelőtt. Egy átlagos csirke ma a 47. napon 2,98 kilogramm súllyal kerül piacra, míg 2000-ben a 47. napon 2,28 kilogrammal adták el. Ha közel 100 évre tekintünk vissza, az is kiderül, hogy 1925-ben 112 nap kellett ahhoz, hogy egy csirke elérje az 1,13 kilós súlyt.

Chicken breast from Walmart
byu/sxmgb2000 inWhatisthis

Ez a hatalmas ugrás a gyorsabban és terebélyesebben növekvő madarak genetikai szelekciójának tulajdonítható. Eredményeképpen több hús jut egy csirkére, és több pénz egy eladásra. A kutatók által elnevezett spagettihús jelensége ezeknek a csirkéknek csak néhány százalékánál jelentkezik. A Wall Street Journal szerint 2019-ben a mellhúsminták négy-öt százalékáról derült ki, hogy spagettihús. Az elrettentő látványt nyújtó csirkemellekről már 2015 óta terjednek fotók a közösségi médiában, és bár a küllemük valóban visszataszító, a fogyasztásuk biztonságos, habár sokkal rágósabbak.

Mégis, akik már láttak spagetti csirkéről készült képeket, többnyire egytől egyig elbizonytalanodtak a nagyáruházak által kínált hústermékek megbízhatóságában, illetve magától a csirkehústól is elment a kedvük egy időre. Akadtak, akik arra buzdították az embereket, hogy az élelmiszerláncok helyett inkább húspiacokon vagy hentesboltokban vásároljanak ilyen terméket. Válaszul az Egyesült Államokban több nagyvállalat, köztük a Whole Foods és a Wendy's visszatért a lassabban növő csirkék tenyésztéséhez.

What happened to this chicken?!
byu/Porkness_Everstink inButchery

Az abnormálisan gyorsan növesztett csirkék esetében nemcsak a húsuk spagetti-szerű bomlása következhet be, hanem a fás állag is ennek a tenyésztési módszernek köszönhető. Ilyen esetben azt tapasztalhatjuk, hogy a hús felülete kemény és bőrszerű.

(LADBible)

(Borítókép: Nyers csirkemell. Illusztráció: Getty Images)