Bőrünk több okból is kipirosodhat, többek között ha kimelegszünk, esetleg olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyekre érzékenyek vagyunk. Ha azonban a probléma időről időre gyakorta fennáll, akkor a bőrpír komoly egészségügyi problémát is jelenthet.

Időről időre ok nélkül kipirosodik az arcbőre, a megjelenő kiütéseken kívül pedig gyakran tapasztal kimerültséget, hőmelkedést, esetleg hajhullást? Amennyiben igen, előfordulhat, hogy ön is egy nehezen felismerhető autoimmun betegséggel küzd, amelyet ha idejében felismernek, az orvosok hatékony kezelést képesek alkalmazni ellene.

Ez a szerteágazó tüneteket okozó autoimmun betegség nem más, mint a lupusz. Mivel a szervezet a saját sejtjeit támadja meg, így gyulladás alakul ki a bőrben, ízületekben, vérerekben, tüdőben és a vesékben is.

Dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa szerint a betegség állandó kezelést igényel, amely akkor a leghatékonyabb, ha minél korábban, lehetőleg már az első tünetek megjelenésekor megkezdődik. Ezt azonban nehezíti, hogy a lupuszt sok esetben nehéz beazonosítani, de gyanakvásra adhat okot többek között az állandó kimerültség érzet, a hajhullás, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás, hízás vagy fogyás, ízületi fájdalom, duzzanatok, hőemelkedés vagy láz. Miután azonban ezek a tünetek egy sor másik kórállapotra is utalhatnak, így mindenképpen szükséges szakorvos véleményét kérni és elvégezni a szükséges vizsgálatokat.

Ugyanakkor ha ezeket a tüneteket az arcon és az orrháton megjelenő pillangó alakú kiütés kíséri, akkor szinte biztosan lupuszról beszélhetünk, ez ugyanis a betegség legjellegzetesebb tünete; a betegek 40 százalékánál jelentkezik.

A betegek panaszai nyáron fokozódhatnak a bőr fényérzékenysége miatt. Az ultraviola sugarak nemcsak a bőrtünetekre hatnak kedvezőtlenül, hanem a betegek általános állapotát is ronthatják és a tünetek fellángolását, a gyulladásos folyamatok felerősödését okozhatják .Mivel a betegség az egész szervezetet érinti, így a gyulladásos állapot miatt kialakulhat vesekárosodás, érgyulladás és érelmeszesedés, valamint terhesség esetén megnő a vetélés kockázata. A szövődmények kialakulását és az állapotromlást csak a korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés segíthet megállítani vagy lelassítani. A kezelés célja a gyulladásos folyamatok mérséklése, a szervkárosodások megelőzése. Erre szteroidok és immunmoduláns szerek szolgálhatnak. Tüneti szerként a bőrpanaszok enyhítésére kortikoszteroid tartalmú krémek javasolhatók.

( EgészségKalauz )

(Borítókép: Férfi kipirosodott arcbőrrel. Illusztráció: Getty Images)