A feldolgozott cukor fogyasztásának csökkentése óriási kihívást jelent az emberiség számára a modern világban. A kristálycukor visszaszorítására a természetben rejlő édesítőszerek kiaknázása jelentheti a megoldást.

Nagy harcot folytat a világ a cukorfogyasztás visszaszorításáért, azonban sokan nem látnak alternatívát. Az sem segít, hogy sajnos sok hagyományosnak mondható cukorpótló negatív hatásairól olvashattunk már az utóbbi években aggasztó híreket. Ebben a cikkben igyekeztünk összeszedni a legegészségesebb édesítőszereket, amelyek jelenleg kaphatók.

Nyírfacukor

A nyírfakéregből vagy kukoricarostból kivont, alacsony kalóriatartalmú, úgynevezett xilit nagyon jól helyettesíti a kristálycukrot.  Szerkezetének köszönhetően nem csak ízben, hanem látványban is azt nyújtja, amit a cukortól megszoktunk, bár óvatosabban kell vele bánni, mert jobban édesít, mint a cukor. Azt tartsuk szem előtt, hogy élesztős tésztákhoz nem alkalmazható, illetve nem is karamellizálódik.

Sztívia

A sztíviát már a guarani indiánok is fogyasztották. Az édes növénnyel ezután a hódítók is hamar megismerkedtek, de igazi térhódítása csak az 1930-as években kezdődött meg. Remekül kiemeli az édes ízt, erős gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segít a vérnyomás csökkentésében. Folyékony és a por halmazállapotban is kapható a boltokban, az egyik legelterjedtebb édesítőszer. 

A sztívia nem emeli meg a vércukorszintet, nincs benne kalória, ellenben nagyon egészséges. Jótékony hatással van a vércukorszintre, a vérnyomásra, segít rendbe tenni az emésztést, és még a fogszuvasodást is megelőzi. Található benne A- és C-vitamin, valamint cinket, rutint, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz.

Ciklamát

Folyékony és tablettás édesítőkben is gyakran megtalálható. Ritkán van csak mellékíze, és hőstabil, azaz ízét sütés-főzés után is megtartja. Teljesen biztonságos, az Európai Unió által is jóváhagyott édesítőszer.

Inulin

Gyakran használják különféle diétás termékekben. Prebiotikus rost, amely jót tesz a bélflórának. Ugyanakkor legyünk óvatosak: ha túl sokat fogyasztunk és nem vagyunk hozzászokva, hasmenés vagy puffadást okozhat.

Eritrit

Az egyik legnépszerűbb alapnyaga a különböző édesítőknek, ugyanis kalóriamentes, ennek megfelelően glikémiás indexe is nulla. A vércukorszintet tehát egyáltalán nem befolyásolja. Hátránya a jellegzetes íze, amelytől sokan viszolyognak. Hogy az eritrit egészséges -e, arról megoszlanak a vélemények – sokan kifogásolják ugyanis a cukoralkoholok bélflórára gyakorolt esetleges negatív hatását.

Glikémiás index

Ezt eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki, de ma már ismert a diétázók és a fogyókúrázók körében is. A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, ezzel együtt pedig azt, hogy ez mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.

(Borítókép: Sztívia növény. Illusztráció: NurPhoto/Getty)