A máj megbetegedése esetén számos tünet jelenhet meg, ám a legszembetűnőbb elváltozások a bőrtünetek.

Hivatalos adatok szerint a májbetegségek Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálozási okot jelentik a szívbetegségek és a daganatos elváltozások után. A máj fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében illetve tárolásában. Éppen ezért nem árt figyelni, hogy egészséges maradjon ez a szervünk.

A májbetegségek esetében megjelenhetnek általános panaszok: hasi diszkomfort, hasi fájdalom, emésztőrendszeri tünetek, testsúlyváltozás, vizesedés, neurológiai, valamint akár pszichés tünetek is.

Legszembetűnőbb elváltozások azonban a bőrtünetek.

Sárgaság

A májbetegség kapcsán a legáltalánosabb tünet, ami szinte mindenkinek eszébe jut, az a sárgaság. Ezt a jellegzetes tünetet a szervezetben felhalmozódó epefesték (bilirubin) okozza. Normál esetben a bilirubin a vizelettel, illetve a széklettel távozik, ám a máj helytelen működése esetén felhalmozódik és sárgaságot okoz.

A sárgasággal, lázzal, májenzimértékek emelkedésével járó vírusos májgyulladások 95 százalékát az öt kifejezetten májspecifikus vírustörzs, a hepatitis A, B, C, D és E okozza. További – azonban jóval ritkább – látható bőrelváltozás lehet a tenyerek és talpak vöröses árnyalatú elszíneződése (erythema).

(egeszsegkalauz, webbeteg)

(Borítókép: Májbetegségben szenvedő férfi. Illusztráció: Galina Zhigalova/Getty)