Az egyik leggyakoribb sérülések egyike a horzsolás, amely ráadásul akár nagyon lassan is gyógyulhat.

Bár a horzsolások túlnyomórészt nem súlyosak, ennek ellenére sokszor nagyon fájdalmasak lehetnek, ugyanis a bőrben található érzőidegvégződések szabaddá válhatnak, ami igencsak kényelmetlen sérüléssé teszi a horzsolásokat.

Amikor lehorzsoljuk valamelyik testrészüknet, akkor a hajszálerek sérülése következtében pontszerű vérzések lépnek fel, ezek a sebek jellemzően enyhén váladékoznak is. 

A horzsolás után az elsődleges megtisztítani a sebet.

Ehhez főként vizet érdemes használni, illetve el kell távolítsuk az idegen maradványokat is, ezzel jelentősen növeljük a bőr regenerációját. 

A tisztítást követően érdemes a sebet szerint rövid ideig hűteni, folyó vízzel, illetve jégpárna használatával. Ennek hatására a fájdalom és a duzzanat csökken. Jó szolgálatot tehetnek a különféle sebápoló, sebtisztító oldatok vagy spray-k is, ezek nem csak kimossák a szennyeződéseket, hanem enyhén fertőtlenítenek is. Ezt követően alaposan fertőtlenítsük a sebet és fedjük megfelelő kötszerrel.

Mit ne tegyünk?

A sebhintőporok alkalmazását ma már nem tanácsolják a szakemberek, mert ezek fizikailag irritálják, és szellőzni sem engedik a sebet. A viszkető, duzzadt „pörk” lekapargatásától is tartózkodjunk, mert lassítja a gyógyulási folyamatot, sőt az eredménye egy csúnya heg is lehet.

(Borítókép: Horzsolás. Illusztráció: Viktoriya Kuzmenkova/Getty)