Számtalan olyan étel létezik, amelyek ugrásszerűen apasztják a kilogrammokat. Ezen zsírégető élelmiszerek ráadásul nemcsak egészségesek, hanem finomak is.
Diófélék
A különböző olajos magvak rengeteg zsírt tartalmaznak, de egyben segítik a zsírégetést. A dió, a makadámdió, a mandula és a pekándió egészséges zsírokkal és vitaminokkal teli, sőt tápanyagokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok. Mindezek biztosítják a megfelelő mennyiségű fehérjét és elősegítik a fogyást is.
Brokkoli
A brokkoli kalóriatartalma alacsony, de tele van rostokkal, ennek köszönhetően felgyorsítja az emésztést, így nagy segítség lehet a fogyókúrázóknak.
Avokádó
Szinte minden diétában van helye az avokádónak. Ettől a gyümölcstől sokan tartanak, mert zsírt tartalmaz, de azt kevesen tudják, hogy csak egészséges zsírokat, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Az avokádó csökkenti az éhségérzetet, ha reggelire fogyasztja, sokkal később lesz éhes.
A gyümölcsben található vitaminok és telítetlen zsírsavak felpörgetik az anyagcserét és gyorsítják a zsírégetést.
Bogyós gyümölcsök
A málna, az eper, az áfonya és társaik rengeteg vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánst tartalmaznak. Mindemellett lassítják a szénhidrátok felszívódását, szabályozzák a vércukorszintet, a diétába egyszerűen beiktathatók, túróval vagy zabkásával is fogyaszthatók.
Alma
„Minden nap egy alma, a doktort távol tartja” – szól a mondás. Az alma gazdag a pektin nevű, vízben oldható rostban, amely teltségérzetet biztosít. A zöldalmát különösen érdemes fogyasztani, mert magas polifenom- és alacsony szénhidráttartalma miatt még inkább zsírégető, mint piros társai.
(Borítókép: Zöldalma. Illusztráció: Richard Sharrocks/Getty)