A múlt századi budapesti férfiideálok – a cilinderes úriembertől a hetykén pödört bajuszú pasin át az érzékeny és intelligens férfiig – még ma is inspirációt adnak arra, hogyan hódítsuk meg a gyengébbik nemet.

Amikor a múlt századi pesti férfiakról esik szó, sokan a poros könyvek lapjain megjelenő, cilinderes úriembereket képzelik el, akik még a villamoson is képesek voltak elegánsan megjelenni. De vajon tényleg csak a cilinder és a tökéletesen vasalt ing volt a titok? A Fortepanon kutakodva egy igazi időutazásra hívjuk önöket, hogy megnézzük, milyen volt az igazi pesti férfiideál nagyanyáink idejében.

Gondoljanak csak bele, mennyire menő lehetett egy cilinder sapka és egy tökéletesen szabott frakk! Az 1900-as évek elején ezek az urak úgy tették tiszteletüket a városi életben, mintha csak egy elegancia versenyre készülnének. De nem csak a ruha tette az embert; a magabiztos tartás és a visszafogott elegancia volt az, ami igazán számított.

A hetyke bajusz kora

Aztán jött a hetykén pödört bajuszok és a sportos elegancia kora. A '10-es, '20-as évek férfiaként már nem elég csak jól kinézni, az izmok és az egészséges megjelenés is fontossá vált. Képzeljenek el egy igazi pesti macsót, aki nem csak a bajuszával, hanem az erős fizikumával is imponál!

Ahogy haladtunk előre az időben, úgy lett egyre fontosabbá az, hogy a férfiak ne csak külsőleg, hanem belsőleg is vonzóak legyenek. Az intelligencia, a humor és az érzékenység kezdett előtérbe kerülni. A múlt századi pesti férfiak tehát nem csak megjelenésükkel, hanem személyiségükkel is hódítottak.

Persze, az idők változnak, és a férfiideálok is. Ma már sokkal szélesebb a paletta, amikor arról van szó, mi tesz valakit vonzóvá. De egy biztos: a múlt századi pesti férfiak még mindig tudnak tanítani minket egy-két trükköt arról, hogyan lehet igazán megnyerő egy férfi.

Szóval, ha valaki azt mondja, hogy a régi idők férfiideáljai már nem aktuálisak, csak mosolyogjanak elnézően. Hiszen lehet, hogy a cilinder és a tökéletesen pödört bajusz már nem divat, de az a bizonyos pesti charm, az még mindig hódít! És ki tudja, talán a következő pesti szívtipró pont egy olyan úriember lesz, aki merészen ötvözi a múltat a jelen divatjával.

(Borítókép: egy vonzó férfikarakter az 1910-es évekből. Fotó: Youtube)