A futópad használata kiváló módszer a kalóriaégetésre és a fogyás elősegítésére, de csak akkor hatékony, ha okosan és tudatosan használjuk.

A futópad egyike azoknak az edzőtermi eszközöknek, amelyek segítségével hatékonyan égethetők a kalóriák. Azonban nem mindegy, hogyan használjuk. Íme néhány alapvető tudnivaló, hogy biztonságosan és hatékonyan fogyhasson futópaddal.

Minden futópados edzés elkezdése előtt alapvető a megfelelő nyújtás, hogy az izmaink felkészüljenek a fizikai terhelésre. Kezdje a futást a futópad legalacsonyabb fokozatán, hogy lehetősége legyen a bemelegedésre és az eszközhöz való hozzászokásra. Ahogy a test bemelegszik, fokozatosan növelheti a sebességet és állíthatja be a kívánt lejtést. Fontos, hogy figyeljen a testére: ha az edzés túl megerőltetőnek tűnik, csökkentse a tempót.

Az edzés után ne álljon meg hirtelen; engedje, hogy a szervezete fokozatosan csillapodjon le. Végezzen nyújtógyakorlatokat, különös tekintettel a lábszárak és a combok nyújtására. A hengeres izomlazítás szintén javasolt, amely segít az izmok regenerálódásában és csökkenti a fájdalmat. Ezt követően egy kiegyensúlyozott, fehérjében és szénhidrátban gazdag snack fogyasztása segíthet a gyorsabb felépülésben.

A futópados edzések kiválóak a kardiovaszkuláris állóképesség javítására és a fogyás elősegítésére, de fontos, hogy változatos edzéstervet alkalmazzunk. Heti 2-3 alkalom futópados edzés ideális, amelyet különböző intenzitású edzésekkel lehet kiegészíteni, hogy minden izomcsoportunk megfelelő terhelést kapjon és elkerüljük az egyoldalú izomhasználatból adódó sérüléseket.

(Borítókép: egy férfi a futópadon edz. Illusztráció: Getty Images)