Az egyik leggyakoribb halálokot világszerte a rák jelenti. Átlagosan hatból egy ember valamilyen daganatos megbetegedés miatt veszíti el az életét, ám a tudomány máig nem talált biztos ellenszert a gyilkos kórra. Eláruljuk, miért!

„Miért nincs még mindig hatékony ellenszer a rák ellen?” – tette fel a kérdést nemrég egy Facebook-posztban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A hivatal válaszként rámutat, hogy a rák, mint gyűjtőfogalom alá több mint 200 különböző betegség tartozik, ez pedig nagyban nehezíti egy egységesen hatásos gyógyszer kifejlesztését.

A megbetegedéseket mind más-más mutáció okozza, a különböző daganattípusoknak pedig többféle altípusa is ismert, ezek mindegyike másképp nézhet ki és viselkedhet. A daganatban annak növekedésével még több mutáció halmozódhat fel, az egyedi mutációkra pedig szinte lehetetlen egységesen alkalmazható gyógymódot találni. Így eshet meg, hogy egy adott gyógyszer az egyik betegnél beválik, egy másiknál azonban teljesen hatástalan marad.

A minél hatásosabb gyógymódok kifejlesztését az is akadályozz, hogy a genetikai mutációk miatt a rákos sejtek hosszú távon képesek lehetnek ellenállóvá válni az új készítményekkel szemben, így a kezelések idővel elveszíthetik a hatásukat, a beteget pedig más kezelésre kell átállítani.

Az NNGYK arra is felhívja a figyelmet, hogy amíg az egészséges sejtekben olyan mechanizmusok működnek, amelyek megakadályozzák a túlzott ütemű növekedésüket, osztódásukat, addig a ráksejtekben elvesztek ezek a fékek, így számtalan "trükkel" cselezik ki a sejthalált, ennél fogva nagyon jók a túlélésben. Nem véletlen tehát, hogy a halálozások fő oka világszerte a rákos megbetegedés; csak Magyarországon több mint 30 ezer beteg hal meg valamilyen daganat miatt minden évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

(Borítókép: Kémcső alatti vizsgálat. Illusztráció: Getty Images)