A leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen és az acetilszalicilsav, negatívan befolyásolhatják a bél mikrobiótát, ami súlyosbíthatja bizonyos alapbetegségek tüneteit, figyelmeztetnek a Semmelweis Egyetem szakértői.

A Semmelweis Egyetem kutatói szerint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint az ibuprofen és az acetilszalicilsav, amelyek a világon a leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók közé tartoznak, káros hatással lehetnek a bélrendszerre, ha rendszeresen vagy nagy mennyiségben alkalmazzák őket.

Dr. Zádori Zoltán, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetében működő Gasztrointesztinális Munkacsoport vezetője elmondta, hogy az NSAID-ok túlzott fogyasztása felboríthatja a bélflóra egyensúlyát, amit diszbiózisnak neveznek. Ez a bélrendszerben élő több mint 100 milliárd mikroorganizmus, köztük baktériumok, vírusok és gombák egyensúlyának felborulását jelenti.

A kutatásuk arra irányul, hogy megértsék, milyen mechanizmusok állnak a diszbiózis hátterében. Az NSAID-ok, például az ibuprofen, gyakran okoznak enyhe gyulladást a vékonybélben, ami tünetekben hasi fájdalomként, hasmenésként és esetleg vérszegénységként nyilvánul meg. Súlyosabb esetben a bélperforáció veszélye is fennáll.

A kutatások szerint az NSAID-ok által okozott bélflóra egyensúlyhiány összefüggést mutat több krónikus betegség, például a gerincet és végtagokat érintő krónikus ízületi gyulladások, valamint a reumás ízületi gyulladás súlyosbodásával. Ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a bél pH-értékét, motoros aktivitását és az epesav-összetételét is, amelyek közvetett vagy közvetlen módon hozzájárulhatnak a mikrobiális egyensúly felborulásához.

Dr. Zádori hangsúlyozza, hogy a gyulladáscsökkentők által generált és az alapbetegséghez kapcsolódó folyamatok összefonódása miatt nehéz elválasztani az ok-okozati tényezőket. A vegyületek antibakteriális tulajdonságai is hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyának megzavarásához.

Az egyetem arra figyelmeztet, hogy a bél mikrobióta egészséges működése elengedhetetlen a szervezet általános jóllétéhez. Többek között befolyásolja a cukor- és energiaegyensúlyt, segíti az immunrendszer működését és szabályozza a bélfal érzékenységét és mozgását. Az egyensúly megbomlása számos betegség kialakulásához járulhat hozzá, többek között az irritábilis bél-szindrómához, hormonális zavarokhoz és szív- és érrendszeri betegségekhez.

A Semmelweis Egyetem kutatói továbbra is vizsgálják a folyamatokat, hogy jobban megértsék és kezelni tudják a NSAID-ok által okozott negatív hatásokat, ezáltal javítva a gyógyszerek terápiás hatékonyságát és csökkentve azok mellékhatásait.

(Borítókép: egy hölgy gyógyszert szed be. Illusztráció: Getty Images)