A nyakfájásnak számos, orvosi kezelést nem igénylő oka lehet, ilyen például ha éjszaka elfeküdjük vagy rendszeres ülőmunkát végzünk és közben rossz a tartásunk. A veszélytelen kiváltó okok mellett ugyanakkor több olyan súlyos betegségnek is a tünete lehet, amelyek kezeléséhez szakember segítségére van szükség. Mutatjuk, melyek ezek!

Rheumatoid arthritis

A Rheumatois arthritis egy reumás ízületi gyulladás, amelyet feltételezések szerint az idéz elő, hogy az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot. Az autoimmun betegség fájdalmat, merevséget okoz az érintett ízületekben, így akár a nyakban is.

Csontritkulás

A csontszerkezet változása, meggyengülése, a csontritkulás kisebb repedéseket, akár töréseket eredményezhet, legtöbbször a kezekben és a térdben, ritkábban a nyakban is, ami fájdalomhoz vezet.

Fibromyalgia

Ez egy olyan állapot, amely testszerte erős, folyamatos izomfájdalommal jár, különösen a nyakban és a vállak területén.

Spondylosis

A nyaki gerinc kopásos megbetegedése esetén meszes felrakódások alakulnak ki a csigolyák szélein. Ilyenkor a fájdalmat a mozgás váltja ki, és gyakran hallható ropogó hang is a nyak mozgatásánál.

Nyaki gerincsérv

Ha a porcok valamilyen ok miatt megsérülnek vagy elkopnak, a bennük lévő anyag kitüremkedhet és nyomhatja a környező ideggyököket, esetleg a gerincvelőt, ami fájdalmat okoz és szűkíti a mozgást.

Nyaki gerinc szűkülete

Amikor a gerinccsatorna valamilyen ok – gyakran gyulladás – miatt szűkül, nyomást gyakorolhat a gerincvelőre, ideggyökökre, ezzel fájdalmat, merevséget okozva.

Az említetteken túl ritka esetekben születési rendellenességek, fertőzések, daganat, tályog, Lyme-kór, övsömör utáni állapot és poszt COVID szindróma is okozhat nyakfájdalmat, valamint sérülés esetén, illetve szívinfarktus és agyhártyagyulladás tüneteként is jelentkezhet a tünet. Fontos tehát, hogyha nem egy rossz pozícióban töltött éjszaka vagy egy egész napos ülőmunka után tapasztalunk fájdalmat nyaktájékon, akkor mindenképpen keressük fel a kezelőorvosunkat. Ha a háttérben gyakori, kevésbé veszélyes okok állnak, akkor a tartós javulás érdekében jó hatású lehet az úgynevezett lökéshullám terápia, az orvosi kollagén injekció, illetve a megelőzés és a kiújulás elkerülése érdekében ajánlott funkcionális gyógytorna és gyógymasszázs. Bizonyos esetekben a neurálterápia is jó megoldást jelenthet.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Egy nyakát fájlaló férfi. Illusztráció: Getty Images)