Rendszeresen, vagy vissza-visszatérően hosszabb ideig kínozza viszkető fejbőr és nem tudja miért? A tünetnek több oka is lehet az egészen ártalmatlantól a legsúlyosabbig. Mutatjuk, milyen esetekben állhat fenn tartósan a fejbőr viszketése!

Korpa

A korpa az egyik leggyakoribb oka a fejbőr viszketésének, a legtöbben az úgynevezett seborrheás dermatitisz miatt tapasztalják rendszerint ezt a kellemetlen tünetet. A bőrbetegségnek a korpásodás a legenyhébb formája, amely egy száraz, pikkelyes, zsíros vagy hámló bőrrel járó kórkép.

Időjárás-változás, a stressz, de a túlzott cukorfogyasztás is segítheti a fellángolását

– mutatott rá dr. Jennifer Haley bőrgyógyász.

Napégés

A viszketés napégés után is jellegzetes tünet. Ha egész nap kint vagyunk a szabadban és elfelejtünk sapkát, kalapot felvenni, a nyári napon könnyen lepirulhat a bőrünk. A hideg zuhany vagy a hidrokortizon-tartalmú krémek enyhíthetnek az égés előidézte panaszokon, így a viszketésen is.

Rossz hajmosási szokások

A fejbőrünk hasonló az arcbőrünkhöz, tehát rendszeres tisztítást igényel. Ha azonban nem mossuk meg elégszer vagy elég alaposan, hamar megtelepedhet rajta például a piszok, a különféle hajápoló szerek összetevői és az izzadság, ez pedig mind viszketéssel járhat. Fejbőrtől függően a szakemberek a mindennapos, vagy a 2-3 naponta való hajmosást javasolják.

Túl szoros copf

Kevesen gondolnák, de a túl szoros copf is előidézhet nem múló viszketést. A szakemberek például felhívják rá a figyelmet, hogy akinek sok haja van és azt szinte egész nap felkötve hordja, a súly alatt a fejbőre óriási stressznek van kitéve, aminek következtében idővel viszketés jelentkezik. Bár ez még csak enyhe tünet, súlyos esetben a haj elvékonyodhat és hullanki kezdhet.

Szarkoidózis

A szarkoidózis a különféle belső szervek, jellemzően a tüdő vagy a nyirokcsomó sejtes immunreakciója, amelynek hatására granulóma (a szervezet kötőszövetes reakciója valamilyen idegen anyagra – a szerk.) képződik a szerveken. Dr. Rhonda Q. Klein bőrgyógyász szerint ritkán, de ez is okozhat fejbőrviszketést. Akkor érdemes gyanakodni rá, ha a következő tünetek nagy részét is tapasztaljuk: fáradtság, láz, megduzzadt nyirokcsomók, súlyvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, száraz köhögés, homályos látás, fényérzékenység – írja a HáziPatika.com.

Bőrrák

A szarkoidózishoz hasonlóan a bőrráknak sem a fejbőrviszketés a vezető szimptómája, ugyanakkor melanoma esetén gyakran jelentkezhet, illetve a bőrrák más típusainál is van esély az előfordulására.

(Borítókép: Egy fejét vakaró férfi hátulról. Illusztráció: Getty Images)