Eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztették ki, manapság azonban fogyasztószerként is értékesítik több országban: a szemaglutid valódi célját tekintve az inzulintermelést fokozza a szervezetben, elősegítve ezzel a vércukorszint csökkentését, ezzel egyidejűleg ugyanakkor csökkenti az étvágyat és számos más pozitív tulajdonsága is van.

A szemaglutid nevű gyógyszer manapság az egyik leghatékonyabb készítmény a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, ezzel együtt azonban csökkenti az étvágyat, így számos országban népszerű fogyasztószerként is alkalmazzák. Egyes kutatásokban a szer egyéb pozitív tulajdonságait is feltárták, például hatékonynak bizonyult a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a vastag- és végbélrák kialakulása kockázatának mérséklésében. Legutóbb Karin Hammarberg, az ausztrál Monash Egyetem meddőségkutatója és Robert Norman, az Adelaide-i Egyetem nyugalmazott termékenységi szakértője vizsgálta új aspektusból a szemaglutidot azután, hogy több, a szert alkalmazó hölgy arról számolt be, hogy váratlanul teherbe esett.

A szakemberek szerint ennek nagyon egyszerű okai lehetnek, az elhízás ugyanis köztudottan kihatással van a menstruációs ciklust szabályozó, rendkívül érzékeny hormonális egyensúlyra, a 2-es típusú diabétesz, illetve a női hormonrendszert érintő, rövid- és hosszútávú szövődményekkel járó anyagcserezavar, az úgynevezett policisztás ovárium szindróma pedig szorosan összefüggésbe hozható az elhízással, illetve a termékenységi zavarokkal.

Azoknál a nőknél, akiknek a testtömegindexe (BMI) meghaladja a 27-es értéket, mintegy háromszor nagyobb arányban jelentkeznek gondok a megtermékenyüléssel az ovuláció elmaradása miatt, míg a férfiak esetében az elhízás, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma a tesztoszteronszint csökkenéstésével kihatással lehet az ondóminőségre, negatívan befolyásolva a termékenységet.

Miután a szemaglutid alkalmazásával a nők és a férfiak esetében is hatékonyan csökkenthető a testsúly, így ezek a problémák is mérséklődnek, aminek következtében a termékenység javulhat.  Hammarberg és Norman szerint nagy valószínűséggel ennek köszönhető, hogy a fogyasztószert használó nők egy része könnyebben teherbe tud esni. 

Gátolhatja a fogamzásgátlók felszívódását

Amellett, hogy a testsúly csökkentésével és így a hormonális folyamatok helyreállításával növelheti a termékenységet, bizonyos elméletek szerint a fogamzásgátlók hatékony felszívódását is gátolhatja a szemaglutid. Az elméletet a szakemberek olyan nők beszámolóira alapozzák, akik a fogyasztószer és fogamzásgátló együttes alkalmazása mellett estek teherbe.

Aki teherbe akar lenni, semmiképp se szedje

Habár a fentebb részletezett módon növelheti a termékenységet, sőt akár a fogamzásgátlást is akadályozhatja, a szakértők szerint a szemaglutid szedése mégsem javasolt azoknak, akik teherbe szeretnének esni. Karin Hammarberg és Robert Norman szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a gyógyszer jelenthet-e bármilyen kockázatot a terhességre nézve. Állatkísérletekből származó adatok alapján fennál a veszély, hogy magzati rendellenességeket idézhet elő. Éppen ezért az ausztrál gyógyszerhatóság (TGA) azt javasolja a szülőképes korú nők számára, hogy szemaglutid használata mellett mindenképpen alkalmazzanak valamilyen hatékony fogamzásgátló módszert. Ha pedig gyermeket vállalnának, akkor legalább két hónappal korábban hagyják el a fogyasztószer alkalmazását. A 2-es típusú cukorbeteg számára, akik szintén ezt a szert szedik, szintén javasolt, hogy konzultáljanak kezelőorvosukkal egy esetleges készítményváltásról a gyerektervezést megelőzően.

(HáziPatika)

(Borítókép: Terhességi tesztet a kezében tartó pár. Illusztráció: Getty Images)